Два сока и двије кафе 30 марака: Цех у једном кафићу у Београду показује да треба пажљиво читати цјеновнике :: Semberija INFO ::

 

Два сока и двије кафе 30 марака: Цех у једном кафићу у Београду показује да треба пажљиво читати цјеновнике


Foto: Ilustracija
Два сока и две кафе, једна Јована из Београда је јутрос на Дорћолу платила 1.860 динара, што је око 16 евра или 30 мрака. Њој су у кафићу посебно рачунали сваки састојак сока и тако га и наплатили.

Поједини власници кафића очигледно се довијају на разне начине како да се додатно зараде на рачун муштерија. Однедавно, кафићи наплаћују и кришке воћа које иду као украс на чаши пића. Неко чашу воде, негде мед као додатак, али ова нова појава појединих угоститеља, чини се, превазишла је сваку мјер, пише Блиц.
                                          
Јована је наручила два воћна микс сока и двије кафе, а на рачуну који је приложила, јасно се види да је свака ставка посебно наплаћена, и то не мало. Дакле, посебно сок од јабуке, посебно од крушке, посебно од ђумбира.
 
Нажалост,  власник на то има право. Прецизније, може да одреди цијену и 1.000 динара за криглу пива, или чај, или сок уколико за то постоји интерес, односно исплативост и потражња.
 
– Према Закону имају право да формирај цијене према сопственом нахођењу – наводи извор из ресорног министарства у Влади Србије.

То није непознаница, јер кафеџије алкохолне напитке, сокове и воду продају од пет до десет пута односно 500 до 1.000 одсто већој цени од набавне, и тако себи праве профит.
 
Држава се углавном не мијеша да не би нарушила слободу тржишта и слободно формирање цијена. Али уколико би била ријеч о основним намирницама на примјер, или ако би скок цијена био драстичан, може да их ограничи под одређеним условима.
 
Сваки потрошач, с друге стране, има право избора, може да уђе у кафић, погледа цјеновник и одлучи да ли му је прихватљиво ту да сједне и попије пиће.
 
Цијене могу тако да се драстично разликују од кафића до кафића, и мијењају се сезонски, па треба пажљиво читати цјеновнике.
 
(Српска Инфо)