На шта обратити пажњу приликом куповине стана/куће? :: Semberija INFO ::

 

На шта обратити пажњу приликом куповине стана/куће?


Foto: Freepik
Планирате куповину куће или стана, али нисте сигурни одакле почети, нити на која врата да покуцате. Одлучили смо провјерити на шта треба да обратите пажњу приликом улагања у простор у коме ћете живјети, те вам у наставку доносимо неколико савјета.

Ево шта треба да знате

За почетак поставите себи питање са колико новца располажете, односно да ли имате готовину или планирате подићи стамбени кредит.

Уколико је ваш одговор стамбени кредит, као и код многих, потребно је да испуњавате услове које банке прописују, што значи да треба да будете запослени на неодређено, више од годину дана, у фирми која је порески обвезник већ неколико година, односно треба да будете кредитно способни.

Иако су стамбени кредити повољни, ипак постоји много ствари о којима треба добро да размислите, и то:

- Да ли ћете узети кредит са фиксном, варијабилном или комбинованом каматном стопом, колики је рок отплате, да ли бирате да кредит буде осигуран или узимате животно осигурање, колика је ЕКС од које зависи укупан износ кредита и, на крају, али не и мање битно, колика ће бити ваша мјесечна рата.

Ово су веома важна питања јер ће кредит бити ваш сапутник наредних 20-30 година, а његов износ ће бити дио редовних мјесечних трошкова вашег домаћинства.

Осим тога, треба да поведете рачуна и о сљедећим ставкама:

- Колико је учешће кад купујете стан уз стамбени кредит. Учешће износи пет, 10 или 20 одсто од укупне цијене стана и у ту цијену је урачуната капара, којом се купац обавезује да ће купити стан, а продавац да ће продати некретнину баш том купцу.

- Разлика у цијени - Кад пронађете стан, процјенитељ банке процјењује вриједност стана, а од те процјене зависи износ кредита који ће вам банка одобрити. Ако је стан процијењен на мање од цијене коју продавац тражи, а ви сте чврсто одлучили да га купите, морате да планирате како да нађете додатна средства да подмирите разлику између цијене и износа кредита.

О кредитима можете да се обавијестите на форумима који се баве некретнинама и да попричате са пријатељима о њиховим искуствима, те да обиђете одабране банке и видите њихову конкретну понуду. Ако вам ово дјелује компликовано, увијек можете да рачунате на помоћ агенција.

У којем дијелу града желите живјети?

Од тога да ли је у питању град, предграђе или неко мање мјесто зависиће и цијена некретнина, али и многе друге ствари важне за квалитет живота. Док тражите стан/кућу која ће вам у свему одговарати обратите пажњу и на ове ствари:

Паркинг - Провјерите да ли у близини има довољно мјеста за паркирање, те да ли сте сигурни да желите сваки дан паркирати аутомобил неколико улица даље од стана. Рјешење је да уз стан тражите и гаражу која се продаје или изнајмљује или да купите стан и гаражу у згради/насељу у изградњи.

Инфраструктура - Нови стан треба да испуни захтјеве вас и ваше породице па обавезно провјерите колико су удаљени супермаркет, пијаца, вртић, школа, парк, дом здравља, али и да ли је то насеље добро повезано линијама градског превоза.

Додатна улагања у стан - Уколико већ имате представу у којем дијелу града желите живјети, вјероватно имате идеју и о типу стана који желите да купите. Староградња важи за квалитетнију, иако то није увијек правило, но ако размишљате о староградњи рачунајте на додатне трошкове који се крећу од великих, као што је потпуно реновирање стана, замјена инсталација и сл., преко средњих (адаптација просторија, купатила, кухиње), до малих (кречење, замјена паркета итд.). С друге стране, новоградња је привлачна зато што нема улагања, али и због функционалног дизајна који диктира да искоришћеност простора буде што већа, затим распоред просторија који одговара савременом начину живота, енергетска ефикасност, нови начини гријања…

Који спрат вам одговара - Уколико купујете стан, треба да знате да први спрат и приземље имају своје предности, али су и на највећем удару због уличне буке, али и безбједности. Већина купаца и не размишља о куповини стана у згради која нема лифт, али виши спратови, по неписаном правилу, значе мање буке и бољи поглед, а то су за неке купце важни разлози за куповину.

Ево на шта треба посебно обратити пажњу

Да ли ћете сами или уз помоћ агента за некретнине проћи кроз купопродају? Нашли сте стан који вам се допао и уклопио се у буџет, те размишљате да га купите, али сада долазите до почетка купопродајног процеса, у чијем савладавању ће вам можда бити потребна помоћ продајног агента.

Без обзира на то да ли ћете сами ићи у цијели процес или ће вам требати помоћ, ево на шта треба да обратите пажњу:

- Који износ стамбеног кредита вам је потребан?
- У којој банци и под којим условима можете да га подигнете?
- Ако вам буде потребно, да ли имате довољно новца за реновирање или вам је потребан намјенски или готовински кредит?
- Да ли постоји разлика између оглашене и тржишне цијене?
- Да ли је власник стана спреман за сарадњу у вези са цијеном и роковима за продају?
- Да ли је све у реду са папирима?
- Провјерите да ли имате право на пореске олакшице.

(Независне)