Почела свечаност поводом дана Кобри, присуствује Вучић :: Semberija INFO ::

 

Почела свечаност поводом дана Кобри, присуствује Вучић


Извор: Танјуг / Политика

У касарни „Васа Чарапић” у Београду почела је данас свечаност поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре којој присуствује и председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић. Свечаности присуствују и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.


Одред војне полиције специјалне намене „Кобре” је јединица непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије намењена за безбедносну заштиту одређених лица и објеката од посебне важности, преноси Танјуг.

У саставу Одреда војне полиције „Кобре” су команда одреда, командни вод и чете војне полиције специјалне намене. Задаци Одреда војне полиције „Кобре” односе се на обезбеђење потребног нивоа оперативне способности и расположивости снага неопходних за реализацију мисија.

Један од задатака је и обезбеђивање највиших страних војних делегација у званичним посетама Србији. На овај датум 1978. године, Наредбом савезног секретара за народну одбрану СФРЈ, формирано је Одељење војне полиције за противтерористичка дејства у саставу 282. батаљона војне полиције.

У саставу одељења, које је претеча данашњих „Кобри”, био је 1 официр и 12 подофицира. Одељење прелази у надлежност новоформираног Корпуса специјалних јединица 1992. године, а потом 2000. године постаје противтерористички одред непосредно потчињен начелнику Генералштаба Војске Југославије.

У складу са реформама спроведеним у Војсци Србије, крајем 2006. године формирана је јединица батаљонског нивоа под називом Батаљон војне полиције за обезбеђење „Кобре”, који се тада налази у саставу Гарде. Јединица 2008. године мења назив у Батаљон војне полиције специјалне намене „Кобре” и прелази у састав Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије.


Од краја 2020. године јединица је непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије, а у јануару 2021. године је преименована у Одред војне полиције специјалне намене „Кобре”.