Годишњица масакра у "Рибникару": Сјећање на дан када је све стало :: Semberija INFO ::

 

Годишњица масакра у "Рибникару": Сјећање на дан када је све стало


Foto: Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆ
- Годишњица масовног убиства у београдској основној школи Владислав Ррибникар, у којој је ученик из ватреног оружја усмртио деветоро ђака и чувара школе, навршава се данас, а тај комеморативни дан, уз посебан програм под називом "Буђење" означиће, како је најављено, почетак вишеслојног процеса меморијализације.

Обиљежавање прве годишњице трагедије почело је јутрос испред те школе окупљањем породица убијених, рођака, пријатеља и грађана.

Обиљежавање годишњице почело је у 8.40 часова, оглашавањем сирена.

Медији у Србији су у 8.41 на један минут прекинули емитовање програма, у знак сјећања на убијене у трагедији.

Нешто послије осам часова почели су да пристижу родитељи убијене дјеце, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију.

Родитељи су у тишини палили свијеће и остављали цвијеће на простору испред школе, као и  грађани, рођаци, другови убијене деце и други ученици  Рибникара, које киша која пада од јуче поподне није спријечила да одају пошту трагично настрадалима.

За грађане и све који желе да обиљеже годишњицу трагедије омогућено је уписивање у књиге сећања током целог дана, испред улаза у школу, а уписивање  порука посвећених настадалима почело је од раног јутра.

У Улици Краља Милутина 10, испред Рибникара, постављена је просторно-ликовна инсталација са мотивима плавих птица и црвеним оловкама, као симболом изгубљених младих живота.

У оквиру плаве ликовне инсталације на врху су утиснута имена настрадалих.

Како је раније речено, ликовна инсталација је постављена као симбол заједничког сјећања и остаће у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

На улазу у школу постављена је плоча са сликама и именима настрадалих и исписаним датумом када се догодила трагедија, 3. мај 2023. године.

Испред школе су све вријеме стајала два полицајца, а Улица краља Милутина је затворена за саобраћај.

Годишњица убиства деветоро ученика и чувара школе Рибникара биће обиљежена на више локација у Београду, у оквиру програма "Буђење", па ће у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану бити организован форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и посљедица масовних убистава која су се догодила 3. маја прошле године у Рибникару и 4. маја прошле године у селима Дубона и Мало Орашје.

Грађани ће моћи у посебне кутије да оставе своје приједлоге и размишљања која ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру, а за вечерас је планиран сценски програм.

Тог 3. маја 2023, Коста К. је на лицу мјеста убио школског чувара и осам ученика - седам девојчица и једног дјечака, ранио је наставницу историје и шесторо ђака, од којих је једна ученица касније подлегла ранама и постала десета жртва незапамћеног масакра у новијој историји Србије.

Након свега изашао је у двориште и позвао полицију.

Након те трагедије проглашена је тродневна жалост у читавој земљи.

У међувремену, покренуто је пет парничних поступака и кривични поступак против његових родитеља, јер према домаћем закону починиоци млађи од 14 година не могу бити кривично одговорни. Коста К. је смјештен у психијатријску болницу за дјецу у којој се и даље налази. Породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани окупиће се испред школе у вријеме када се догодило убиство - у 8.40, док ће у 8.41 медији у Србији на минут прекинути програм.

Како је саопштио Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства у Рибникару, програм укључује и просторно-ликовну инсталацију која пружа "достојанствено одавање поште" жртвама.

Дио програма је и форум критичког промишљања о свему што је довело до злочина, на којем ће грађани моћи у посебне кутије да оставе своје приједлоге и размишљања која ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру. За вече је планиран музичко-сценски програм.

Влада Србије је у марту донијела одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства у тој огледној школи у којој су убијени Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и чувар Драган Влаховић (53).

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против оца и мајке дјечака-убице, Владимира и Миљане Кецмановић и још двије особе из стрељане, у којој је дјечак учио да пуца. Отац К.К. је у притвору, док се његова мајка брани са слободе.

Након спроведене истраге, Више јавно тужилаштво у Београду је у октобру прошле године подигло оптужницу против Владимира Кецмановића због кривичног дјела - тешка дјела против опште сигурности, односно, јер је 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану што није примерено дјечаковом узрасту, као и јер оружје није чувао безбједно, како је то предвиђено законом.

Оптужена је и мајка дјечака, јер је њен ДНК пронађен на једном метку у учиниоци VII 2 у којој је масакр почињен, а оптужени су и инструктор и власник стрељане у којој је малољетник учио да пуца, јер су током истраге дали лажне исказе.

Њима је суђење почело зимус пред Вишим судом у Београду, али иза затворених врата, јер је суд прихватио приједлог тужилаштва да суђење затвори за јавност ради заштите интереса оштећених малољетника.
 
(Тањуг)