Колико троше министри: Бијесне "аудије" пазарили и у кризи :: Semberija INFO ::

 

Колико троше министри: Бијесне "аудије" пазарили и у кризи


БАЊАЛУКА - Министри на нивоу БиХ не штеде ни у кризи и не одступају нити центиметар од удобности на коју су навикли. И док њихове колеге из многих европских земаља иду на посао и јавним превозом, у Сарајеву се изгледа високи званичници такмиче ко ће сјести у луксузнији аутомобил купљен новцем грађана.

На основу најновијег пресјека стања министарстава на нивоу БиХ о потрошњи новца грађана на куповину луксузних аутомобила који је достављен Парламенту БиХ може се видјети да БиХ за луксуз државних званичника и те како има новца. 

То прије свега потврђује Генерални секретаријат Савјета министара БиХ који је само у прошлој години дао чак више од пола милиона марака за куповину пет аутомобила.

Паркинг Савјета министара, на чијем је челу Борјана Кришто уљепшали су “аудијем А6” и “аудијем Q5” за који је отишло 159.990, односно 159.930 КМ. Такође, купили су и два “аудија А4” на који је спискано по 69.996 КМ те “артен” који је исто толико коштао.

На возном парку није штедјело ни Министарство правде, на чијем је челу Давор Буноза. Ово министарство је само у прошлој години на луксузне аутомобиле дало чак 389.912 марака.

Наградили су се “аудијем Q5” на који је отишло 129.950 марака новца грађана те са два “аудија А4” који су олакшали буџет заједничких институција за 69.970, односно 69.996 марака. И ту се нису зауставили јер су за још два “аудија А3” дали по 59.998 марака.

Јасно не штедњи рекао је и министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић чији је ресор само за потребе у Сарајеву лани купио VW TOURAGEN од 129.876 марака, али и VW APTEON који је коштао 69.900 КМ. Подсјетили су и да су годину раније купили три “шкоде актавије” за које је отишло укупно 135.000 марака. Ове куповине аутомобила одвојене су од набавке у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ широм свијета за које такође није било штедње у протеклој години.

Луксузним “фолксваген артеоном” почастило се лани и Министарство за људска права и избјеглице БиХ на чијем је челу Севлид Хуртић. За тај аутомобил отишло је 103.000. Овај ресор наставио је са обновом возног парка и у овој години па је тако за два “пежоа 2008” потрошено по 59.909 КМ, а на “пежоа  408” 59.980 марака.

Са “аудијем А6” почастио се лани и ресор спољне трговине и економских односа у Савјету министара којим руководи Сташа Кошарац. Тај аутомобил, који је недоступан већини радника у БиХ, коштао је 129.995 марака. Поред тога, овај ресор је за своје потребе такође у прошлој години купио “аудија А4” од 69.996 марака, те “Т-Рос” за који је искеширано 69.996 КМ.

Нешто мање новца на возни парк у 2023. потрошило је Министарство безбједности којим руководи Ненад Нешић. Овај ресор је за VW TOURAGEN дао 129.998 марака из буџета заједничких институција те додатних 63.987 за “Т-Рос”.

Министарство цивилних послова, којим руководи Дубравка Бошњак, преферира изгледа само “дачије” јер су их у прошлој години купили чак пет, на које је отишло укупно 242.715 марака новца грађана.

Министарства, одбране, затим финансија и трезора, али и комуникација и транспорта још увијек нису доставила Парламенту БиХ податке о утрошку новца на нове аутомобиле у прошлој години.

Ревизори

И Канцеларија за ревизију институција БиХ упозорила је почетком ове године да институције на нивоу земље не управљају возним парком на транспарентан и економичан начин. Ревизори су навели да постоје слабости у системском рјешењу уређења возног парка, као и слабости појединачних институција у управљању властитим возним парком. Ревизори су сабрали и да је у институцијама БиХ крајем 2022. године било око 4.100 возила.


Извор: Глас Српске