ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА ПРИЛИКА ЗА РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ :: Semberija INFO ::

 

ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА ПРИЛИКА ЗА РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
У Српској крећу нова времена за развој информационо-комуникационих технологија, а прва међународна конференција о дигиталној трансформацији и паметним рјешењима “Форwард” биће једна од покретачких снага тог развоја, истиче министар за информационо друштво РС Срђан Рајчевић.

Стручна конференција, која ће се 4. и 5. децембра одржати у Банском двору у Бањалуци, у фокус ће ставити дигиталну трансформацију у РС, а првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје изазов, али и прилика за јачање конкурентности.

– Влада РС је као један од кључних циљева поставила дигиталну трансформацију друштва, а за то је потребна популаризација ове теме и истовремено развој ИКТ. Зато нам је потребно и доста оваквих догађаја, стручних конференција и мјеста гдје ће се окупљати стручњаци из области ИКТ и наших домаћих компанија којима је ИКТ основни бизнис. Намјера нам је да Бањалуку, током та два дана, обојимо у боје ИКТ и надам се да ће она прерасти у традицију, јер такви догађаји су оно што подстиче и наше младе људе и ширу јавност да што више прича о ИКТ као једном од видова развоја Републике Српске – поручио је Рајчевић.

Министарство за начнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво прву овакву конференцију у Републици Српској организује заједно са Иновационим центром Бањалука, а припремљен је богат програм.

– Првог дана конференције говориће се о дигиталној трансформацији и њеном значају за развој друштва, до малих компанија и грађана. О томе ће најприје говорити ресорни министар Срђан Рајчевић и министар саобраћаја у Влади Кантона Сарајево Аднан Штета. Затим ћемо имати и студију случаја Естоније, гдје ће Прит Мартинсон, који води владину праксу технолошке и дигиталне трансформације у компанији “ПwЦ Естониа”, подијелити како је то изгледало код њих и како су дошли у позицију да се као земља најчешће узимају за примјер дигиталне трансформације. Затим ће представници домаћих компанија, укључујући “М:тел” и “Проинтер”, који су платинасти спонзори “Форwард” конференције, говорити о мапи дигиталног развоја. Очекујемо и представнике “Дојче телекома” и канцеларије за дигиталну трансформацију при Влади Србије. Говориће се и о значају кориштења дигиталних рјешења у оквиру привреде, да би предузећа могла да постану конкурентнија и да оптимизују своју производњу, а ту ће представници неколико компанија, које су већ на том путу, подијелити и своја искуства – каже директор ИЦБЛ Драго Гверић.

Паметни градови и рјешења

Други дан “Форwарда” биће посвећен теми “паметних градова”, тренда који прати дигиталну трансформацију, а значи унапређење услужних процеса, те процеса сарадње и комуникације с грађанима и јавним сектором.

– То је, такође, тема о којој се гласно говори у земљама окружења. На конференцији ћемо говорити о стратешком опредјељењу локалних заједница за увођење паметних рјешења, гдје ће бити градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, затим компанијама које су носиоци и развојним тимовима који раде на паметним рјешењима, док ћемо конференцију закључити са оним шта од тога могу да имају сами грађани. Ресорно министарство ће представити е-стратегију, а министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић ће говорити о паметним рјешењима и подизању квалитета здравствене услуге према пацијентима. Између осталих, имаћемо и представнике компанија “ДунавНет”, која много ради са грађанима и паметним рјешењима, а биће представљен и програм Паметна рјешења и грађани из Шведске – навео је Гверић неке од детаља конференције.

Они који су у овом послу дуго пренијеће своје утиске и помоћи смјерницама како што практичније и једноставније трансформацију провести у свакодневни живот у РС.

Генерални директор “М:тела” Марко Лопичић истиче да дигиталну трансформацију није могуће провести без јаке телекомуникационе инфраструктуре, а прије свега оптичке мреже коју ова компанија већ има у свим градовима РС, те у Сарајеву.

– Због тога је “М:тел” незаобилазно мјесто за стварање основа за дигиталну трансформацију. У посљедњих 12 година инвестирали смо 1,4 милијарди КМ, а већина тог новца је отишла у инвестиције у оптичку инфраструктуру. Радимо на развоју различитих рјешења која ћемо понудити спољном тржишту када ова дигитална трансформација у РС и БиХ добије већи замах. Истовремено, сви наши процеси унутар компаније су већ дигитализовани и аутоматизовани и већина је базирана на најсавременијим рјешењима – каже Лопичић.

“Користи су вишеструке”

Користи од дигиталне трансформације друштва су вишеструке, истиче и директор компаније “Проинтер” Бојан Вујић, додајући да зато ова компанија подржава сваку иницијативу која истиче њен значај.

– Међу најважнијим користима дигитализације су уштеде, оптимизације, аутоматизација, повећање конкурентности. Зато је јако важно да се сви скупа потрудимо, да се што више укључимо у овакве пројекте како би дигитализација друштва била на што вишем нивоу. Тиме би и привреда боље функционисала, а и комплетан животни стандард би сигурно био бољи – каже Вујић, додајући да је “Форwард” конференција сигурно добар корак у том смјеру.
Учеснике “Форwард” конференције након панела забавиће пјевачи Вања Мишић и Никола Роквић.

Развој домаћих производа је битан

– Ова конференција је добар повод да се представе и мале компаније које имају своја рјешења, јер вјерујемо да је развој домаћих производа основ за јачање сваке државе, па и Републике Српске. Дигитални сервиси су, прије свега, базирани на велике пројекте, на правне субјекте и мислим да ту можемо да одговоримо на прави начин. Бићемо достојан партнер и у будућности која предстоји Српској – рекао је генерални директор “М:тела” Марко Лопичић.

(српскаинфо.цом)