ПУТИН НАЈАВИО ЖАЛБУ: ЗАБРАНА ТАКМИЧЕЊА РУСКИМ СПОРТИСТИМА ЈЕ ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА :: Semberija INFO ::

 

ПУТИН НАЈАВИО ЖАЛБУ: ЗАБРАНА ТАКМИЧЕЊА РУСКИМ СПОРТИСТИМА ЈЕ ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА


Foto: Tanjug/AP
Руски предсједник Владимир Путин рекао је да Москва има темеља за жалбу против одлуке Свјетске антидопиншке агенције (WАДА) о забрани учествовања руских спортиста на великим такмичењима сљедеће четири године.

– Уколико нема жалби против неке земље, онда се она мора такмичити под својом заставом. То је записано у Олимпијској повељи. То значи да одлука Агенције крши повељу. Имамо темеља за жалбу – рекао је Путин на конференцији за новинаре одржаној у Паризу након његова састанка с украјинским предсједником Володимиром Зеленским.

Русија наредне четири године суспендована са свих међународних спортских догађаја

Први човјек Русије сматра како свака казна мора бити индивидуална и повезана с оним што је направила нека особа те да она не може бити колективна.

– Донесе ли неко одлуку о колективној казни, мислим да се може претпоставити да темељ такве одлуке није брига о чистоћи међународнога спорта, него политичка одлука која нема никакве везе с интересима спорта или олимпијскога покрета – поручио је Путин.

Подсјетимо, Русији је забрањено учествовање на највећим такмичењима у сљедеће четири године, укључујући  олимпијске игре те свјетско првенство у фудбалу 2022., због манипулисања узорцима и резултатима тестирања на допинг.

Одлука је донесена на темељу закључка да је Русија брисала документе повезане с позитивним налазима на тестирањима у лабораторијским подацима који су могли помоћи да се открију спортисти који су се служили недопуштеним средствима.

(Клиx)