НЕУМОРНИ ХРОНИЧАР ИЗ ЈАЈЦА НАЈСТАРИЈИ ЈЕ ТУРИСТИЧКИ ВОДИЧ, СУГРАЂАНИ ГА ЗОВУ ЖИВА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА :: Semberija INFO ::

 

НЕУМОРНИ ХРОНИЧАР ИЗ ЈАЈЦА НАЈСТАРИЈИ ЈЕ ТУРИСТИЧКИ ВОДИЧ, СУГРАЂАНИ ГА ЗОВУ ЖИВА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА


Foto: Avaz/RAS Srbija
Твртко Зриле (76) неуморни је хроничар из Јајца, а његови суграђани зову га и живом енциклопедијом.
Најстарији је туристички водич у Јајцу, али и шире. Животни вијек проводи сликајући и пишући о родном граду те скупљајући старине.

– Као дјеца увијек смо истраживали нешто на краљевом гробу, испод старог хотела “Гранд” и по селима. Некад смо крали воће, а некад пронашли нешто интересантно – рекао је Зриле.

Уприличио је велики број изложби, а једна од значајних била је поводом кандидатуре Јајца на листу УНЕСЦО, коју је 2007. године поставио у Паризу.

– Још као гимназијалац постао сам члан фотоклуба, гдје сам савладао све основе. Велики број фотографија из тих времена пропао ми је током рата, а касније сам поново почео сликати и биљежити сва дешавања – истиче Зриле. До 1988. године Јајце је располагало с девет некропола и 116 стећака, а данас их има 37 те 500 и више стећака, а све захваљујући неуморном Зрили.

– Прије седам година био сам ангажован на једном пројекту на попису стећака. Са супругом Шехерезадом обишао сам цијелу територију општине Јајце, гдје сам детектирао, направио опис и одредио локације – рекао је он.
Чланови Друштва за заштиту културно-повијесних и природних вриједности Јајца, у којем је Зриле секретар, припремају регистар културно-повијесних, природних и осталих добара материјалне и нематеријалне баштине овог средњевјековног града.

– У току је упис више стотина прикупљених података, направљено је скоро 2.000 фотографија, израђена је библиографија Јајца с више од 370 наслова те “Хроника Јајца” као додатак, која има скоро 3.000 хронолошки пореданих података о граду – наводи Зриле.

Не заборављати великане

Зриле каже да се не смију заборављати јајачки академици Дубравко Ловреновић, Сулејман Реџић и Енес Милак, који су дали велики допринос и захваљујући којима је Јајце неколико година било у жижи бх. културне јавности. Нико се ни постхумно није одужио овим јајачким великанима.

(Аваз)