ФОНД ПИО РС: ОСТВАРЕНИ НАЈБОЉИ РЕЗУЛТАТИ ДО САДА :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС: ОСТВАРЕНИ НАЈБОЉИ РЕЗУЛТАТИ ДО САДА


На новогодишњем пријему за новинаре у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, истакнута је добра сарадња са медијима и очекивање да ће тако бити и у наредном периоду. Директор Фонда Младен Милић рекао је да је Фонд остварио је у овој години најбоље резултате до сада и знатно је побољшана структура корисника права.

-Број корисника права на старосну пензију порастао је за око 4.500, а смањен на породичну и инвалидску пензију, што је дало резултат да Фонд ПИО има 3.527 корисника права више у односу на децембар 2018. године или 1,33 одсто”, рекао је Милић. Осврћући се на питање неријешених захтјева за остваривање права, Милић је истакао да Фонд ПИО на мјесечном нивоу заприми око 2.300 захтјева, те да ријеши око 2.500.
 
-Очекујем да ћемо у још преостала два радна дана број од 2.063 захтјева у раду за остваривање права на пензију спустити испод 2.000, од чега имамо око 1.600 ино-захтјева, понесених у једној од 26 земаља свијета са којима Република Српска, односно БиХ, има потписан међудржавни споразум о социјалном осигурању”, рекао је Милић и додао да је циљ да комплетни захтјеви буду рјешавани у року до 10 дана.

Он је позвао све осигуранике којима на кућну адресу током првих мјесеци наредне године стигне обавјештење о испуњавању једног од услова за остваривање права на старосну пензију да се јаве у најближу пословницу Фонда. Мићић је подсјетио да је од почетка маја Фонд заједно са уплатиоцима доприноса, односно пословним субјектима, радио на обезбјеђивању недостајућих или наблаговремено предатих "М-4" образаца. 

-За седам мјесци број недостајући М-4 образаца смањили смо за 150.000, од првобитних 324.000. То ће нам у наредној години у сваком случају чинити огроман напредак и скратити вријеме за остаривање права”, рекао је Милић.