Завод за запошљавање РС – Филијала Бијељина: Брише се пасивна евиденција на бироу :: Semberija INFO ::

 

Завод за запошљавање РС – Филијала Бијељина: Брише се пасивна евиденција на бироу


У новембру ове године ступио је на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености. У складу са измијењеним законом, од првог јануара 2020. године право на здравствено осигурање оствариваће се у Фонду здравственог осигурања РС, изјавио је на конференцији за штампу Синиша Кајмаковић, директор бијељинске Филијале Завода за запошљавање РС.

„Завод за запошљавање овим измјенама у закону, дакле, губи надлежност, када је у питању здравствено осигурање и наше посредовање између незапослених особа и Фонда здравственог осигурања РС. Коначно ће свако радити свој посао и ми ћемо се искључиво бавити евидентирањем и бригом о незапосленим особама које активно траже посао. Они који су пасивно тражили посао и пријављивали се на биро сваких шест мјесеци, на евиденцији су били због остваривања других статусних права, прије свега због права на здравствено осигурање. На нивоу Филијале око 10.500, а на нивоу бијељинског Бироа за запошљавање око 8.500 особа,  водило се на евиденцији ради остваривања права на здравствено осигурање. Од првог јануара незапослене особе, са те „пасивне“евиденције,  аутоматски ће бити брисана са евиденције Завода за запошљавање. Ипак, сви они којима здравствени картон буде овјерен са 31. децембром ове године, све до краја јуна наредне године, дакле, у наредних шест мјесеци, имају право да задрже свој статус у Фонду здравственог осигурања. У Фонду здравства ће им овјеравати здравствене књижице“, напомиње Кајмаковић.

Он је нагласио да ће у међувремену, док им буде истицало право на здравствено осигурање на основу  евиденције са бироа, они  морати да утврде свој статус, односно основ здравственог осигурања у Фонду здравственог осигурања тако што ће са службеницима и референтима Фонда здравственог осигурања договорити један од 17 модела по коме ће се здравствено осигурати. 

„У суштини, незапослене особе, активни тражиоци посла, мораће се пријављивати сваког мјесеца, а до сада је то било пријављивање сваких 60 дана. Само они који су примали новчану надокнаду, пријављивали су се сваког мјесеца на биро. Они неће бити брисани са евиденције само због нередовног пријављивања на биро, већ и због нередовне сарадње са савјетодавном службом Завода за запошљавање који брину о њиховом запошљавању. И ово је покушај да се повећа мобилност радне снаге, да се стави у пуну функцију привреда, приватни и јавни сектор, те да се незапослени што прије и што брже запосле. Циљ је да стопу незапослености скинемо испод 10 одсто, а вјерујем да ће та стопа износити око осам одсто. Велики број незапослених још увијек не тражи посао. Значајан број људи је напустио БиХ и отишао трбухом за крухом. Очекујемо да ће један број људи са пасивне евиденције прећи у активну евиденцију, али и то да се смањи број људи на активној евиденцији, јер ће се сваког мјесеца морати изјашњавати о понуђеним радним мјестима," каже Кајмаковић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић