Реаговања на изјаву предсједника СДС-а: Инсистирање на сједници о НАТО прикупљање политичких поена :: Semberija INFO ::

 

Реаговања на изјаву предсједника СДС-а: Инсистирање на сједници о НАТО прикупљање политичких поена


БАЊАЛУКА – Инсистирање предсједника СДС-а Мирка Шаровића на заказивању сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са НАТО-ом је беспотребно и представља покушај прикупљања политичких поена, сматрају представници политичких партија у Српској.

Шаровић је истакао да не одустају од заказивања сједнице Народне скупштине Републике Српске у вези са утврђивањем одговорности за, како је истакао, активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у и наставак пута БиХ ка НАТО.

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да су изјаве Шаровића у вези са НАТО-ом популистичке, у сврху предизборне кампање  те представљају покушај прикупљања јефтиних политичких поена.

- Нигдје и нико није рекао да Програм реформи БиХ значи приступање НАТО интеграцијама и мислим да је ту ријеч о обмањивању јавности. У овом документу јасно стоји да ће се доносити нове одлуке, а то значи да ће се том приликом одлучивати на нивоу надлежних органа и организација да ли ће БиХ и у ком смислу приступати НАТО-у - рекао је Петковић.  Подсјетио је да је јуче одбијена иницијатива Клуба посланика СДС-а за сазивање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске јер није испуњавала формално-правне услове.

- Колегијум Народне скупштине Републике Српске није расправљао о том захтјеву јер није поднесен у складу са Пословником о раду скупштине - рекао је Петковић.

Додао је да није спорно имати посебне сједнице, али је много битније имати редовне сједнице на којима би било расправљано о законима који ће допринијети развоју Републике Српске и БиХ.

Посланик Социјалистичке партије (СП) у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић изјавио је да нема потребе за сазивањем посебне скупштинске сједнице коју тражи СДС и на којој би било ријечи о НАТО-у, јер Српска има усвојену Резолуцију о војној неутралности.

- Нема потребе да трошимо вријеме посланика на беспредметну расправу јер има важнијих питања којима се морамо бавити. Очито да опозиција у Српској жели да добије неке политичке поене у недостатку адекватних рјешења која би могла понудити као алтернативу - рекао је Тодоровић.

Тодоровић указује да опозиција јефтиним политичким причама жели да оствари одређену врсту добити.

- Као одговорна власт не треба да насиједамо на захтјеве опозиције и морамо се бавити питањима која су значајна за грађане - поручио је Тодоровић.

Шеф Независног клуба посланика СП-а у Народној скупштини Републике Српске Максим Скоко рекао је да СДС има легитимно право да тражи сазивање сједнице републичког парламента, да им то нико не оспорова, али да је оно што су упутили на Колегијум било "у таквој форми да не даје легитимност за сазивање".

- Када се створе легитимни услови, онда ћемо као Народна скупштина бити у стању да одлучујемо о том захтјеву - додао је Скоко.

Коментаришући Шаровићеве тврдње о питању НАТО, Скоко је рекао да не сматра да је ријеч о било каквој издаји.

- Постигнут је максимум јер је Акциони план за чланство у НАТО (МАП) стављен ад акта у овом моменту. Убудуће се о томе мора констатовати Предсједништво и у случају вета Народна скупштина Републике Српске - додао је Скоко.

Предсједник НДП-а Драган Чавић истиче да Програм реформи БиХ нема никакве везе са Годишњим националним програмом (АНП), који је био предвиђен за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП) те да све такве приче представљају спекулацију.

Чавић, који је и предсједник Клуба посланика НДП-а у Народној скупштини Републике Српске, рекао је да нема разлога за тешким ријечима и да прво треба детаљно прочитати усвојена скупштинска документа о односу према НАТО-у.

- Суд треба давати тек онда када се прочитају усвојени скупштинска документа - изјавио је Чавић.

Чавић је изразио задовољство због чињенице да у Српској ни власт, ни опозиција нису спремни да подрже пут БиХ у НАТО док се Србија не одреди о путу у тај војни савез.

Он је напоменуо да је Пословником Народне скупштине Републике Српске прецизиран начин сазивања сједнице и формалноправни услови.

- Не представља проблем да онај ко испуњава те услове припреми сву аргументацију, јер предлагач даје образложење за приједлог дневног реда - подсјетио је Чавић.

СРНА / Глас Српске