ЖОЗЕФ БОРЕЛ: НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРОМОВИШУ ЉУДСКА ПРАВА И ДЕМОКРАТИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ЖОЗЕФ БОРЕЛ: НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРОМОВИШУ ЉУДСКА ПРАВА И ДЕМОКРАТИЈУ


На Свјетски дан невладиних организација, који се обиљежава 27. фебруара, Европска унија поздравља основни допринос организација цивилног друштва у промоцији људских права, доброг управљања, демократије и владавине права. Као такве, оне су кључни партнери за успјешно провођење Агенде за одрживи развој до 2030. године.
 
У изјави високог представника/потпредсједника Еуропске уније Жозефа Борела наводи се како смо свједоци незапамћених напада на цивилно друштво у многим земљама, било кроз рестриктивно законодавство о финансирању извана, ограничења код регистрације или удруживања организација цивилног друштва или кроз законе о забрани окупљања, законе о забрани изражавања, законе који криминализирају неслагање и изражавање на интернету, блокирање приступа wеб страницама и друштвеним мрежама, а у неким случајевима и насилне нападе и узнемиравања.

,,Тај тренд треба наставити. Европска унија је посвећена заштити и оснаживању грађанских актера, укључујући активисте за људска права, те промоцији простора за цивилно друштво. Наставићемо се сусретати с активистима за људска права, пратити суђења која се воде против њих, посјећивати их у притвору и радити на њиховим случајевима с владама. Европска унија такође подржава кључне међународне актере, попут специјалних извјештача Уједињених нација о активистима за људска права, слободу удруживања и слободу изражавања“, наводи Борел.
 
Европска унија је највећи донатор цивилном друштву у свијету. Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР) један је од највећих инструмената ЕУ-а намијењен подршци цивилном друштву. У потврду његове важности, Европска комисија је предложила да се задржи износ финансирања у наредном финансијском оквиру на истом високом нивоу, са 1,5 милијарди евра за 2021-2027. годину. Овај инструмент олакшава директну сарадњу с изолованим или маргинализованим актерима цивилног друштва, укључујући додјелу директних грантова онима који дјелују у посебно тешким условима људских права и демократије.

Од 2005. године, Европска унија је подржала више од 30.000 активиста у области људских права.

Европска унија се данас и сваки дан залаже за снажно и плуралистичко цивилно друштво. Наставићемо промовисати сигурно и позитивно окружење у којем цивилно друштво може дјеловати безбједно и несметано, наводи се у изјави Жозефа Борела.
 
портал Семберија инфо (М.Решидовић)