Фонд ПИО РС: Одзив осигураника задовољавајући :: Semberija INFO ::

 

Фонд ПИО РС: Одзив осигураника задовољавајући


У пословнице Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске обратило се 610, од 6.221 осигураника који у току 2020. године испуњавају услове за стицање права на старосну пензију, а којима је Фонд упутио позив ради комплетирања неопходне документације.

Фонд је прије мјесец дана обавијестио осигуранике о потреби комплетирања документације неопходне за рјешавање о праву на пензију и одзив оцјењује задовољавајућим, наведено је у саопштењу из Фонда. У Филијали Бањалука позиву се одазвао 161 осигураник, а у Филијали Бијељина 146 осигураника.

- У Филијали Добој на обавјештење Фонда одазвала су се 63 осигураника, у Филијали Приједор 87, у Филијали Источно Сарајево 67, а у Филијали Требиње 86 осигураника“,  истакли су у саопштењу. С обзиром да је од позива осигураницима прошло само мјесец дана, у Фонду очекују да ће одзив осигураника за комплетирање документације и података из Матичне евиденције и у току наредних мјесеци бити настављен, те да ће превазићи одзив из ранијих година, када није износио више од 15 до 20 одсто.

Услови под којима осигураник у 2020. години може остварити право на старосну пензију за жене су 65 година живота и 15 година стажа осигурања, 58 година и 4 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа, те 56 година и четири мјесеца живота и 35 година стажа осигурања. Мушкарци треба да испуњавају 65 година живота и 15 година стажа осигурања или 58 година и четири мјесеца живота и 40 година пензијског стажа.

Циљ прикупљања недостајуће документације јесте брзо и ефикасно поступање Фонда, након подношења захтјева за остваривање права, а благовремено комплетирање документације омогућиће остваривање права у року од седам до 15 дана, што је знатно краће од законског рока од два мјесеца. Из Фонда апелују да се сви осигураници, који у овој години стичу услове за остваривање права на старосну пензију, јаве у пословницу према мјесту пребивалишта како би отпочели процес комплетирања документације потребне за поступак рјешавања о праву на старосну пензију, након што захтјев осигураника буде поднесен.

​Семберија инфо - О. Стјепановић