Прва два случаја вируса корона у Црној Гори :: Semberija INFO ::

 

Прва два случаја вируса корона у Црној Гори


Први случајеви вируса корона забиљежени су у Црној Гори.

Премијер Душко Марковић на конференцији за новинаре саопштио је да су заражене жене рођене 1948. и 1973. године.

Саопштено је да су женске особе из Подгорице и Улциња.

Једна жена дошла је из Америке, прије 12 дана, а друга из Шпаније и била је под надзором.

Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша казао је да заражене особе нијесу биле радно ангажоване.

Навео је и да једна живи сама, а друга у породици и да требају да се спроведу одређене мјере. Појаснио је да је једна пацијенткиња била на клиници, а друга кући.

"Лабораторије Института за јавно здравље Црне Горе данас су потврдиле прве случајеве инфекције новим коронавирусом у Црној Гори.  Пацијенти су женског пола – рођени 1948. и 1973. године, и оба су током претходног периода боравила у подручјима погођеним епидемијом", рекао је Марковић.

Обје су стабилног здравственог стања, додао је.

"Као што нажалост видимо, од овог тренутка започиње нова фаза у суочавању са овим здравственим и друштвеним изазовом. Међутим, нема мјеста паници нити неразумној и неконтролисаној забринутости", поручио је Марковић.

Додао је да су се протеклих недјеља предузимале бројне мјере и активности са циљем спречавања уноса вируса корона у Црну Гору.

"И до данас смо успјешно одолијевали, скоро три мјесеца након првог забиљеженог случаја у Европи", рекао је.

Поновљено је да је најбоља мјера за грађане да остану кући, да се придржавају социјалне дистанце и воде рачуна о хигијени.

"Нисмо одговорни само за себе, већ смо одговорни за породицу, цијелу заједницу. Једино тако можемо спријечити епидемију. Видите да су сви који су је олако схватили платили високи цијену", казао је Марковић.

vijesti.me