ШЕРАНИЋ И ОЛШАВСКИ РАЗГОВАРАЛИ О ДАЉЕМ ШИРЕЊУ ВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

ШЕРАНИЋ И ОЛШАВСКИ РАЗГОВАРАЛИ О ДАЉЕМ ШИРЕЊУ ВИРУСА


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален шеранић разговарао је данас са директорм Свјетске здравствене организације у Босни и Херцеговини  Виктором Олшавским с којим је разматрао тренутну ситуацију у РС. Олшарски је уручио и 5.000 комплета тестова Институту за јавно здравство РС.  

-Припемамо наш план за релаксирање мјера као што смо постепено уводили мјере тако ћемо радити и релаксацију. Оријентисаћемо се на потребе привреде и заштите људи, казао је Шеранић. 

Виктор Олшавски шеф СЗО у БиХ казао је како се у БиХ увиђа заравњење кривуље, што значи да су уведене мјере ефикасне и да се нисмо суочили са великим бројем заражених који су могли да угрозе здравствени систем. 

-Већ смо почели да разговарамо о даљем развоју догађаја, односно о различитим сценаријима. Ми предвиђамо три сценарија: потпуни прекид преношења вируса са човјека на човјека, зати таласи који се понављају и трећи континуирана трансмисија ниског нивоа.  Ми смо мишљења да је највјероватнији овај други сценарио, понављајући таласи, а уз континуирану трансмисију ниског интензитета. Потребно је видјети како у пандемији одржати стопу имунизације и како да државе чланице то могу да изведу. Сад се види колико је вакцинација изузетно битна и цијели свијет очекује сад вакцину против корона вируса, рекао је Олшавски.

Када је ријеч о серолошким тестирањима, Свјетска здравствена организација још увијек није урадила валидацију али је сагледавање тих тестова у току. 

-СЗО још увијек прикупља податке о томе који би тестови дали најмање лажних негативних резултата. У току је велики међународни оглед који прати СЗО, посматрају се четири кандидата за терапију. Тренутно не постоји нека конкретна специфична терапија. СЗО је ту у улози координатора, већ су у току одређене претклиничке студије. Потребно је неколико година да се развије нека вакцина, а ми се надамо да ћемо то успјети за годину дана, каже шеф СЗО у БиХ Виктор Олшавски.

Шеранић је истакао да је и даље на снази мјера забране окупљања више од три особе и ношење заштитне опреме. 

-Оно што требамо онемогућити је масовно окупљање људи на јавном мјесту и излетиштима, посебно када је ријеч о долазећим празницима, Првог маја и Ђурђевдана. Када говоримо о релаксацији, то значи враћање одређених дјелатности у њихово фунцкионисање и рад, али ће то ићи постепено и опрезно, јер прије свега морамо да заштитимо људе, а онда да кренемо у релаксацију мјера, поручио је министар Шеранић.