Информација о стању водостаја на подручју Републике Српске 22.6.2020. у 14:00 часова :: Semberija INFO ::

 

Информација о стању водостаја на подручју Републике Српске 22.6.2020. у 14:00 часова


Како је раније најављено, падавине које су започеле претходних дана довеле су до повећања водостаја на водотоцима на подручју Републике Српске, о чему су благовремено обавјештене све надлежне републичке службе, локалне заједнице и становништво.
 
Тренутно ни на једној водомјерној станици у Републици Српској није достигнут водостај када почиње обавјештавање о могућим поплавама.
 
Током понедјељка и у ноћи између понедјељка и уторка очекује се количина падавина од 20л/м2 до 35л/м2, локално и до 70л/м2, што због засићености тла од падавина из претходних дана може проузроковати изливање малих бујичних водотока из корита, нарочито на сливовима ријека Дрине, Врбаса, Укрине и Босне. Престанак интензивних падавина очекује се у уторак. Подсјећања ради, у обилним вишедневним падавинама које су проузроковале поплаве 2014. године, дневно је падало више од 100л/м2.
 
Уколико на водомјерним станицама дође до достизања мјеродавног нивоа при којем почиње обавјештавање о поплавама, ЈУ "Воде Српске" Бијељина предузеће све мјере предвиђене Оперативним планом одбране од поплава.
 
Због свега наведеног, као и промјењивих временских услова који се очекују у наредном периоду, ЈУ "Воде Српске" Бијељина наставља са редовним и појачаним праћењем водостаја и стања на свим водотоцима у Републици Српској.
 
Информације о актуелним водостајима на свим водомјерним станицама у Републици Српској могу се пратити на интернет страници Републичког хидрометеоролошког завода РС: www.rhmzrs.com, или на интернет страници ЈУ "Воде Српске" Бијељина: www.voders.org.

​Воде Српске