​НЕОПХОДАН ОПРЕЗ У БЛИЗИНИ БУЈИЧНИХ ВОДОТОКА :: Semberija INFO ::

 

​НЕОПХОДАН ОПРЕЗ У БЛИЗИНИ БУЈИЧНИХ ВОДОТОКА


Водостаји већих ријека у Републици Српској (Сава, Дрина, Босна, Уна, Укрина...) су испод нивоа проглашења редовне одбране од поплава. У ноћи између понедјељка и уторка дошло је до раста водостаја само на ријеци Врбас на подручју Бања Луке, и то због контролисаног испуштања воде из акумулације ХЕ Бочац.
 
Како је раније било најављено од стране надлежних служби, због обилних падавина које су забиљежене протеклих дана дошло је до изливања појединих бујичних водотока у Републици Српској. На подручју Зворника дошло је до изливања ријека Сапна и Хоча које су тренутно у стагнацији. Мање ријеке у Семберији, Јања, Гњица и Лукавац, такође су у стагнацији. На подручју Јање бујица је порушила стари дотрајали мост на ријеци Јањи. С обзиром да су у току радови на уређењу корита ријеке Јање укупне вриједности око шест милиона марака у оквиру којих је већ изграђен нови мост, стари мост ће током наредних дана бити уклоњен, како је раније и планирано.
 
И даље је неопходан опрез у непосредном сливу бујичних водотока, нарочито у сливовима Дрињаче, Крижевице, Јадра и Врбање.
С обзиром да су и у уторак ујутро забиљежене падавине у централном дијелу Републике Српске и у Подрињу, неопходан је опрез и у сливовима ријека Усоре, Спрече и Рзава.
 
Према метеоролошким прогнозним моделима, падавине би требале да престану у већини подручја Републике Српске у уторак до 18 часова, након чега се очекује стабилизација водостаја на свим водотоцима у Републици Српској.
 
У сваком случају, због промјењивих временских услова, стручне службе ЈУ ,,Воде Српске" настављају са редовним и појачаним праћењем водостаја и стања на свим водотоцима у Републици Српској.