ПАЗИТЕ, ХЕПАТИТИС ЈЕ ТИХИ УБИЦА :: Semberija INFO ::

 

ПАЗИТЕ, ХЕПАТИТИС ЈЕ ТИХИ УБИЦА


Свјетски дан хепатитиса обиљежава се сваке године 28. јула како би се повећала свијест о вирусном хепатитису, упали јетре која узаyива низ здравствених проблема, укључујући рак јетре, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница.
 
 Постоји пет главних сојева вируса хепатитиса - А, Б, Ц, Д и Е. Заједно, хепатитис Б и Ц су најчешћи узроци смрти, а 1,4 милиона живота се изгуби сваке године. Усред пандемије ковида 19, вирусни хепатитис и даље одузима хиљаде живота сваког дана.
 
Овогодишња глобална тема је ,,Будућност без хепатитиса", с јаким нагласком на превенцију хепатитиса Б код мајки и новорођенчади. Данас ће Свјетска здравствена организација објавити нове препоруке о спречавању преношења вируса с мајке на дијете. ХБВ се може спријечити међу новорођенчадима примјеном сигурне и дјелотворне вакцине.
 
 Сваке се године, на глобалном нивоу, у цијелом свијету 28. јули се обиљежава као Свјетски дан хепатитиса. Датум је одређен на дан рођења америчког научника Берија Блумберга 1925. године, добитника Нобелове награде за медицину из 1976. године, заслужног за откривање хепатитис Б вируса и развој вакцине против њега.
 
Активности које придоносе елиминацији хепатитиса су подизање свијести становништва, едукација и информисање, тестирање и правовремено дијагностиковање, лијечење, циљане превенције које се односе на рутинско вакцинисање против хепатитиса Б, осигурање квалитете крви и крвних деривата у систему здравствене заштите, те превенција ризичног кориштења дрога.
WХО позива све земље да заједно раде на уклањању вирусног хепатитиса као пријетње јавном здрављу до 2030. године. Сва новорођена дјеца требају се вакцинисати против хепатитиса Б након рођења, након чега слиједе најмање двије додатне дозе. Све труднице требају се рутински тестирати на хепатитис Б, ХИВ и сифилис и по потреби се лијечити.
 
Свако би требао имати приступ услугама спречавања, тестирања и лијечења хепатитиса, укључујући људе који убризгавају дрогу, људе у затворима, мигранте и другу погођену популацију. Правовременим тестирањем и лијечењем вирусног хепатитиса може спријечити рак јетре и друге тешке болести јетре. Услуге превенције и бриге за хепатитис - попут имунизације новорођенчади, услуге смањења штете и континуирано лијечење хроничног хепатитиса Б - кључне су чак и током пандемије.
 
Вирусни хепатитис је осми највећи свјетски убица, више него што их умре од ХИВ-а, туберкулозе или маларије. Хепатитис је вирусна упала јетре која доводи до оштећења или уништења њених ћелија (хепатоцита). Сви хепатитиси се разликују по начинима преноса, дужини инкубације, тежини болести, могућности преласка у хроничну упалу, тј. хронични хепатитис и развоју тешких компликација као што су цироза јетре и карцином јетре.
 
Хепатитис А је заразна болест која се преноси, углавном, путем конзумације хране или питке воде која је затрована фекалијама заражене особе. Позната је под именима „заразна жутица“ или „болест прљавих руку“. Болест се спречава хигијенским мјерама (прање руку, осигуравање здравствено исправне воде, правилна термичка обрада хране), те вакцинисањем против хепатитиса А.
 
Хепатитис Б и Ц називају се и ,,тихим убицама” – симптоми су врло често благи или непрепознатљиви, а болест може прећи у хронични облик с озбиљним компликацијама и развојем цирозе и карцинома јетре уколико се на вријеме не препозна и не лијечи. Процјењује се да сваки дванаести становник Земље има хронични хепатитис Б или Ц. Вакцина против хепатитиса Б постоји! Вакцина против хепатитиса Ц не постоји, али хепатитис Ц се може излијечити!
 
Хепатитис Б се преноси контактом с крвљу или другим тјелесним течностима заражене особе. Може се пренијети с мајке на дијете током породјаја. За спречавање заразе хепатитисом Б је важно вакцинисање, те здравствено просвјећивање опште популације о спречавању полног преноса, спречавању преноса вируса зараженим прибором за интравенско убризгавање дрога, кориштењу стерилних инструмената и једнократног стерилног материјала при разним медицинским захватима, наводе стручњаци Института за здравље и сигурност хране Зеница.