НАРЕДНИХ ДАНА НОВА СКУПШТИНА СРБИЈЕ, А ВЛАДА ДО КРАЈА АВГУСТА :: Semberija INFO ::

 

НАРЕДНИХ ДАНА НОВА СКУПШТИНА СРБИЈЕ, А ВЛАДА ДО КРАЈА АВГУСТА


У Србији ће у наредних неколико дана бити конституисана нова Скупштина Србије, а нова влада очекује се до 25. августа, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Одмах по конституисању Скупштине, кренуће се даље са страначким разговорима, како би се формирала влада до 25. августа - рекао је Вучић на прес конфернцији, након сједнице Предсједништва СНС-а, чији је лидер.

Он је рекао да ће нова влада бити најбољи избор за Србију да ради у наредне четири године и у условима тешких разговора око Косова, у кризи са вирусом корона и најтежој економској кризи.

Што се тиче коалиција, Вучић је рекао да је на сједници Предсједништва СНС-а разговарано о томе ко ће бити коалициони партнери, те да су постојале равноправно четири опција – да СНС иде са СПС и мањинама, затим СПАС-ом Александра Шапића и мањинама, па СПС-Шапић и мањине и на крају да СНС формира сам владу.

Према његовим ријечима, у Србији ће, складу са Уставом, у наредних неколико дана бити верификовани мандати нових посланика Скупштине Србије и ући ће се у поступак избора предсједника и секретара и других скупштинских тијела.

Он је додао да ће сједница парламента бити одржана у здању Скупштине Србије, и поред пријетњи неких есктремиста, јер је народ изабрао народне посланике и њихова обавеза је да буду у Скупштини.

Вучић је рекао да је на сједници Предсједништва СНС-а било ријечи о томе шта СНС може да понуди, а многи су на становишту да је потребно доста тога промијенити, људи желе нова лица у скупштини и влади, а СНС је разумјела поруку људи.

У неким градовима ће доћи до промене градоначелника и председника општина. У Скупштини ће бити више младих лица - рекао је Вучић.

Избори у Србији одржани су 21. јуна, а побједник избора је СНС, са више од 60 одсто освојених гласова, тако да му припада 188 мандата у парламенту.

У парламент су ушли и СПЦ-Јединствена Србија са 32 посланика, СПАС-Александар Шапић 11 мандата.

Од мањинских листа, своје представнике у парламенту ће Савез војвођанских Мађара Иштвана Пастора са девет мандата.

Листа Муамера Зукорлића добила је четири посланичка мјеста, по три посланика ће имати листе Албанаца са југа Србије и СДА Санџака - Сулејмана Угљанина.

(СРНА)