Српска и Србија имаће заједнички празник –Дан српског јединства, слободе и националне заставе :: Semberija INFO ::

 

Српска и Србија имаће заједнички празник –Дан српског јединства, слободе и националне заставе


БЕОГРАД - Србија и Република Српске имаће заједнички празник –Дан српског јединства, слободе и националне застеве, а прослављаће га 15. септембра на датум када је пробијен Солунски фронт, најављено је данас након састанка руководства Српске и Србије у Београду.

- Данас смо донели одлуку о заједничком празнику. Договорили смо се да је предложимо нашим другим органима. То би био Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт. То би било заједнички обележено и у Србији и Српској гдје бисмо, несметајући никоме, показали да је успех једних и успјех других и да нико никада неће моћи да сруши јединство српског народа - рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Навео је да треба да се сачува Српска и Србија од било каквих ризика и опасности.

 - Србија је уз подршку Републике Српске је већ инвестирала у много ствари које се тичу заједничког сећања на жртве и заједнички обиљежавамо све несреће – додао је Вучић.

Вучић је  истакао да је одлучено да се донесе декларација о очувању језика и ћириличног писма.

Најавио је да ће ускоро бити премијера првог играног филма о Јасеновцу – у октобру, а упућен је позив Емиру Кустурици за другу тему.

Донијета је одлука о изградњи спомен-комплекса Доња Градина - Јесеновац.

Глас Српске