Нагле промјене температуре лоше утичу на процвјетале воћке :: Semberija INFO ::

 

Нагле промјене температуре лоше утичу на процвјетале воћке


FOTO: Ilustracija
Воћњаци широм Босне и Херцеговине увелико су у фази бехарања, али ниске температуре које су стигле могле би створити проблеме воћарима.
 
Наиме, они су забринути тиме како ће хладни талас који је најављен и у наредним данима утицати на воће, јер како кажу, да би имали шта да уберу на љето, потребно је сачувати воће од свих непогода које утичу на род.
 
Како додају, температурне осцилације од 20 степени које имамо у једном дану, веома лоше утичу на све сорте воће, а посљедице које остављају могле би и те како утицати и на сам квалитет.
 
Дарко Милошевић, шљивар са Мајевице, и предсједник управног одбора Удружења воћара РС, казао је за "Независне новине" да су воћке увелико у цвату, али како је додао, неке су чак и у фази прецвјетавања.
 
"С обзиром на топле дане које смо имали, воће је прошло фазу цвјетања и сада су многе воћке у фази прецвјетавања, а имамо и прва чишћења воћки. Такође, ми већ сад на основу досадашњих показатеља можемо рећи да појединих сорта воћа фали", казао је Милошевић.
 
Према његовим ријечима, под великим упитником је како ће проћи фаза оплодње воћки.
 
"Што се тиче најављених хладноћа, штета ће бити у виду одбацивања плодова. За воћке велики проблем представљају осцилације у температури који су велике, јер један дан имамо температуру од 32 степена, док је већ наредни дан пет степени, то ће сигурно да утиче на све биљке и довешће до одбацивања плода", казао је Милошевић.
 
Како је рекао, најугроженије су коштуњаве сорта воћа.
 
"Коштуњаво воће је јако неотпорно након периода опрашивања, а угрожене су и јабуке, с тим да, рецимо, јабука, и ако преживи хладноћу, на њој може остати траг проузрокован мразом", казао је Милошевић.
 
Према његовим ријечима, воћари треба на вријеме да се припреме за хладније дане, који су најављени.
 
Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника ФБиХ, Тузлански кантон, за "Независне новине" истиче да је воће увелико у фази бехарања.
 
"Воће је избехарало и заметнуло плодове, значи, уколико се спусти температура на минус један или минус два, нормално је да ће то утицати на воћке", казао је Хасановић.
 
Како је рекао, воћари ће све урадити како би заштитили своје воћњаке, а много ће покушати да спасе шта се спасити може, па чак и задимљавањем воћњака.
 
"У нашем дијелу су на удару највише јабука и шљива, крушке су мало отпорније у односу на ове двије воћке", казао је Хасановић.
 
Ипак, у неким дијеловима Српске, односно у Поткозарју, воћари истичу да погоршање времена и киша, под условом да не буде града и мраза, погодује воћу.
 
Како истичу, плодови јабуке, крушке, шљиве, брескве, кајсије и другог воћа, формирали су се и напредују, али како додају, њихову рачуницу могле би пореметити елементарне непогоде, првенствено град или велика суша.
 
Према садашњој ситуацији, сматрају саговорници "Независних новина" у Миљевићима, Бакинцима, Јурковици, Турјаку, Грбавцима, Подградцима, Јабланици и другим селима, сезона ће бити богата.
 
"Киша је потребна. Влаге је претходних дана, због високих температура, понестало. Да нису дошле ове падавине, морали бисмо активирати системе за залијевање. Давно нисмо имали овако добар род, нарочито шљиве. Прошле сезоне овог воћа није било ни за пекмез, а ове године ситуација је сасвим другачија", сматрају воћари из Миљевића, који додају да су ипак оптимисти и вјерују да ће ово бити изразито родна година.
 
(Независне)