Викендице за први мај резервисане још прошле године :: Semberija INFO ::

 

Викендице за први мај резервисане још прошле године


Foto: Ilustracija
Становници Српске, али и они који дођу из дијаспоре, а планирали су да васкршње или првомајске празнике проведу у некој викендици далеко од градске вреве, тешко ће наћи добру понуду јер је, тврде власници, већина таквих објеката за надолазеће дане букирана још прошле године.

Цијена изнајмљивања викендице по дану креће се од 50 па до неколико стотина марака, зависно од броја гостију и садржаја. У тим викендицама обично може боравити једна породица, док се на неким локацијама могу наћи и простране куће са базенима и разним додатним садржајима, па је за боравак у таквим вилама потребно издвојити и до 1.000 марака дневно.

Ове године, кажу власници викендица, има и много странаца који зову више него ранијих година и траже пригодну викендицу за одмор.

Власник једног викенд насеља у близини Пала каже да код њега мјеста за крај априла и почетак маја више нема.

- За Први мај смо већ издали викендице и гости су смјештај резервисали још прије неколико мјесеци - казао је Никола, чији је телефон ових дана усијан због позива грађана, али и странаца који желе да надолазеће празнике проведу у природи. Он каже да током љета у посљедњих неколико година има доста гостију и из арапских земаља.

Задовољно руке трљају и власници викендица на подручју Теслића, гдје је код појединих смјештај за прославу Међународног празника рада резервисан још прошле године.

Један од њих је и Миладин Алексић који каже да резервација има до октобра.

- Углавном викендицу изнајмљујем људима које познајем, иако зову са свих страна. Вишегодишња неизвјесност због короне и економски потреси довели су до тога да у природу и на село сада иду сви, па и они који иначе нису имали ту навику - рекао је Алексић.

Бојана Петковић из околине Бањалуке каже да ранијих година није могла ни сањати да ће имати пуне руке посла.

- Викендицу сам наслиједила од бабе и ради своје породице сам је средила да имамо гдје отићи викендом. Међутим, када се појавила корона и викендице постале енормно популарне, одлучила сам да кренем са изнајмљивањем. Сада имам гостију готово цијело љето, а навала за првомајске и васкршње празнике је изнад очекивања - казала је Петковићева. 

Сеоски туризам ништа мање није популаран ни на подручју Херцеговине, гдје све врви од туриста.

- Људи свакодневно зову да резервишу викендицу за празнике, јер је природа предивна. Мој објекат за издавање налази се на надморској висини од 1.100 метара, а хладовина и боровина дају посебан угођај. Углавном простор изнајмљујем породицама са дјецом - казала је Требињка Маја С.

Трагање

Бањалучанка Марија Ђого каже да данима покушава да пронађе одговарајућу викендицу гдје би са друштвом провела празнике.

- Ни сама не знам колико сам бројева окренула, али узалуд. Или је резервисано или цијена није реална - казала је Ђого.

(Глас Српске)