Борба титана: Власник Луј Витона тужи Визу и Мастеркард :: Semberija INFO ::

 

Борба титана: Власник Луј Витона тужи Визу и Мастеркард


Foto: Pexels/Ilustracija
Пословно царство Бернара Арноа, француског бизнисмена и најбогатијег човјека на свијету, покренуло је низ тужби против компанија Виса и Мастерцард усред текућег спора око накнада за кредитне картице.

Више од десетак луксузних брендова који чине дио конгломерата ЛВМХ покренуло је тужбе против америчких платних дивова на Вишем суду.

Британски Тхе Телеграпх јавља да су међу појединачним тужиоцима имена високог профила као што су Тиффанy & Цо, Цхристиан Диор и Булгари, као и хотелски бизнис Белмонд, који управља Венице-Симплон Ориент Еxпрессом.

Сви ови брендови су у власништву ЛВМХ-а са седиштем у Паризу, а који на крају контролише Арно, најбогатији човјек на свијету с нето вриједношћу од око 214 милијарди долара. Најпознатији бренд који послује унутар групе је Лоуис Вуиттон.

Детаљи случаја тек треба да буду објављени, иако се сматра да су тврдње повезане са дуготрајном борбом око међубанкарских накнада. Ове накнаде трговци плаћају банкама када прихватају плаћање картицама компанија Виса или Мастерцард, преноси Б92.

Међутим, компаније већ дуго тврде да су накнаде које наплаћују два провајдера плаћања антиконкурентне, коштају их милијарде и подижу крајње цијене које плаћају потрошачи.

Ово је довело до низа других, одвојених тужби компанија као што су Водафоне, Оцадо и Фортнум и Масон, који су у различитим нивоима судских поступака, преноси Инвеститор.

Термин за саслушање одржаће се на Апелационом суду за конкуренцију у новембру.

Виса и Мастерцард су се упорно бранили од тужби на различитим судовима и земљама, јер тврде да су накнаде регулисане и дизајниране да прикажу реалну вриједност коју пружају мреже за електронско плаћање.

Ово питање је такође изазвало групну тужбу потрошача против предузећа чија је вриједност процијењена на око 10 милијарди фунти.

Мастерцард је те тврдње описао као "фундаментално погрешне" и тврдио да их треба одбацити.

Од 2015. године накнаде за размјену су ограничене на 0,2% за дебитне картице и 0,3% за кредитне картице.
ЛВМХ, Мастерцард и Виса су одбили да јавно коментаришу покренути судски поступак.

(Б92)