Приједлог резолуције о Сребреници данас пред Генералном скупштином УН :: Semberija INFO ::

 

Приједлог резолуције о Сребреници данас пред Генералном скупштином УН


FOTO: TANJUG
Генерална скупштина Уједињених нација ће на данашњој сједници у Њујорку расправљати и одлучивати о приједлогу резолуције о Сребреници.

Приједлогом је, између осталог, предвиђено да се "11. јул обиљежава као међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници". Сједница почиње око 16 часова по средњоевропском времену.

"Босна и Херцеговина је дошла до свог краја или су је, прецизније речено, довели до краја они који су се у њу клели", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик. Остало је само да сви учине напор, да буду добре комшије и да се у миру разиђемо, поручује Додик уочи одлуке Генералне скупштине УН о Сребреници.

"Мислим да је том одлуком Генералне скупштине потписан крај Босне и Херцеговине. Да ли ће се он остварити убрзано или за неко догледно вријеме, то је ствар процеса. Ми бирамо мирни разлаз и то ћемо предложити на сједници владе у Сребреници, предложићемо федералној страни. Синоним за ту резолуцију може да буде крај Босне и Херцеговине", рекао је Додик.

Влада Републике Српске одржаће сједницу у Сребреници, а прије тога ће положити венце на споменик убијеним Србима у Братунцу. Исто су планирали и у Поточарима, али из Меморијалног центра то нису дозволили.

Предсједник Србије Александар Вучић, који се налази у Њујорку, уочи сједнице је поручио да ће се данас све видјети – "ко су нам пријатељи и ко су нам лажни пријатељи".

"Наравно, биће много лицемерја, биће много неистина, биће много свега на шта смо одавно научили - о којима ће они који све чине против Србије да нам објашњавају да у ствари све то чине управо због Србије јер много боље него ми разумеју наше интересе у будућности", истиче Вучић.

Оцијенио је да ће данашњи дан за њега бити најтежи у политичком смислу откако је предсједник.

"Србију не могу да уплаше. Никада нису могли да је уплаше. Само бринем хоћу ли бити довољно на висини задатка да не разочарам свој народ. Друге бриге сам пребринуо, више их немам. Само бих желео да сваки Србин свуда у свету зна да сам дао све од себе бранећи част и образ нашег народа", поручио је Вучић.

(Танјуг)