Много вјерници се поздравили са архимандритом Нифонтом омиљеним са обје обале Дрине: Иде путем Христа, Светог Саве и Светог Николаја :: Semberija INFO ::

 

Много вјерници се поздравили са архимандритом Нифонтом омиљеним са обје обале Дрине: Иде путем Христа, Светог Саве и Светог Николаја


Многобројни вјерници, данас су се, у Манастиру Богоштица, код Крупња, поздравили и пожељели, како су листом
говорили, од свег срца, добро здравље и срећан наставак дјелања на њиви Господњој младом архимандриту Нифонту(Павловићу), дипломираном теологу, у Епархији сремској Српске православне цркве.

У овој светињи, коју је, као своју задужбину, подигао владика Лаврентије, а са њом и Дом пјесништва "Десанка Максимовић“, архимандрит је провео скоро деценију и по, а прије тога је био монах манастира Радовашница. После вишегодишњег управљања Манастиром Богоштица, био је и архијерејски замјеник, десна рука владике Лаврентија. После те дужности, био је задужен и за богомољу у Богоштици и ону на Соко граду, код Љубовије, коју је, такође, подигао владика Лаврентије и посветио је светом владики Николају Велимировићу.



Ријеч је о монаху, који је добро знан вјерницима са обје обале Дрине, који су дошли да га испрате, углавном речима: -До виђења! Богоштица је друго име за Божје село, која је подарила српском роду владику Лаврентија, великог сљедбеника и поштоваоца владике Николаја, а монаха Нифонта, овдје у Рађевини, Јадру и Азбуковици, многи су звали Божјим чедом.



-Чврст и стамен у вјери, образован, посвећен Богу, роду и Цркви својој, неуморан, пожртвован и истрајан драгоцјен је за нашу Цркву, био, јесте и сигурно ће вазда да буде, гдје год буде службовао - поруке су које су се, на овом великом испраћају, могле да чују усред лепоте рађевских брда и њива и шума на њима, гдје је „удјенут“ манастир посвећен икони Богородице Тројеручице.

Достојанствено и љубазно архимандрит се поздрављао са сваким од вјерника, старим и младим, а многи су дошли и из Републике Српске, из расејања и других крајева.

Наша црква, чуло се на овој свwтковини, знала је кад и зашто да  из Жиче у Охрид пошаље владику Николаја, који је у том дивном дијелу Македоније написао најљепша дјела, попут „Охридског пролога“ и увијек се дивио цркви Светог Јована Канеа.Реплику те цркве Лаврентијевој задужбини у Соколу, даровали су чувени Шапчани и дивни људи Раде Веселиновић и др Мишко Ранковић, са породицама.

-Сигурно је да ће, као владика Николај, ком је, свим жаром срца свог посвећен, и архимандрит Нифонт на другој дужности, у Епархији сремској, код владике Василија, ком је владика Лаврентије био и професор и разредни старјешина у Богословији у Манастиру Крка, оставити дубок траг на путу нашега Исуса Христа, Светога Саве и владике Николаја - порука је са испраћаја Нифонта и епархије шабачке у сусједну сремску.


За Семберија инфо: Младен Василић