Више новца за воћаре и повртаре, циљ да се произведе што више хране :: Semberija INFO ::

 

Више новца за воћаре и повртаре, циљ да се произведе што више хране


FOTO: Pixabay
Воћари и повртари би од аграрног буџета Републике Српске, који ће и идуће године износити 180 милиона КМ, требало да добију више новца, а фокус како пољопривредника, тако и ресорног министарства је, како кажу, производња што више хране.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је прије неколико дана да ће аграрни буџет наредне године бити исти као ове, а да ће средства бити другачије распоређена.

"Подстицаји за капиталне инвестиције неће бити приоритет као до сада јер су пољопривредници набавили довољно великих радних машина и прикључака. У те сврхе је ове године из аграрног буџета уложено 60 милиона марака, чак 20 милиона више од планираних средстава. Капиталне инвестиције неће бити укинуте, али ће критеријуми бити пооштрени. Морамо обезбиједити довољно хране из домаће производње. С том намјером текућа производња долази у први план. Треба да имамо што више хране. Када су у питању воћари и повртари, сигурно могу рећи да ће и ту бити измјена, поготово када су у питању повртари", каже Минић.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, рекао је за "Независне новине" да је све што су предложили на састанку у Министарству пољопривреде прихваћено и уважено.

"Дуги низ година смо у јако тешкој ситуацији и мислим да ће сви наши приједлози бити прихваћени. Знамо да је најквалитетније, најбезбједније, најсигурније и најјефтиније наше домаће воће. Нама је главни циљ да имамо неку реалну подршку за противградне мреже и тренутно нам је то најпотребније. То је прихваћено и ићи ће са 70 одсто субвенције. Такође, добићемо трећу годину заредом бесплатно 100.000 садница, и уз ове мјере и антифрост који ће нам значити. Приносе ћемо повећати сигурно за 50 одсто, а уклапаћемо се у сортимент који тржиште тражи, јер се тржиште мијења и морамо се прилагодити. Једино што треба да нађемо тржиште, али кад имамо добар сортимент и производ - тржиште ће се наћи, а можемо га и извозити јер нам је сад отворено и азијско тржиште, осим Руске Федерације. Битно је да идемо на измјену сортимента и подмлађивање расада", нагласио је Дојчиновић.

Истакао је да су воћари тражили да имају буџет за производњу и прераду воћа од шест до седам милиона КМ те да он тренутно износи четири милиона КМ, што је, по његовом мишљењу, јако мало.

"Ово је реална цифра и мислим да ћемо се наћи на око шест милиона КМ. Немамо разлог да будемо незадовољни и мислим да ће воћари овим постигнутим договором бити задовољни", казао је Дојчиновић.

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара РС, каже да је правац Министарства и Удружења да се фокус стави на примарну производњу и производњу хране.

"Један дио капиталних улагања биће контролисан, да се не може сваке године куповати трактор као радна машина, односно није ни реално да се може мијењати трактор. Значајна средства ће бити ослобођена из капиталних улагања да би се у директној производњи што више средстава упутило, како би се произвело што више, што боље и квалитетније. Наши приједлози су били да се упути подршка у виду субвенције, односно учешћа Министарства у набавци сјетвеног и садног материјала, а други захтјев је да се евентуално на четири милиона КМ које имају повртари издвоје додатна два да бисмо ми имали некакав просјек, односно 0,20 КМ по килограму продатог поврћа, да бисмо и ми могли планирати своју производњу и бити конкурентни на тржишту. Повртари ће бити сигурно задовољни ако се један од ова два захтјева уважи, односно да се та подршка да у директну производњу, што и јесте циљ како нас из Удружења, тако и Министарства", казао је Илић.

(Независне)