Вучић на свечаном отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду :: Semberija INFO ::

 

Вучић на свечаном отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду


Фото - Танјуг
Извор: Политика

Међународни сајам туризма, 45. по реду, отворен је вечерас на Београдском сајму, у присуству председника Србије Александра Вучића и грчке министарке туризма Олге Кефалогиани.

Грчка је земља партнер, а на сајму ће се до 25. фебруара представити готово 400 излагача из више од 27 земаља.

Свечаном отварању присуствују и министар туризма Хусеим Мемић, министар грађевинарства Горан Весић, министарка правде Маја Поповић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици Дарија Кисић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, директорка ТОС Марија Лабовић, директор ТОБ Миодраг Поповић, председници општина, као и представници Републике Српске...

На сајму, који се сутра отвара за посетиоце, први пут ће наступити Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија.

Земље које се поново враћају на сајам су Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.

Паралелно са овим сајмом, у халама 2А и 2Ц, одвијаће се и 19. Међународни сајам угоститељске опреме "Хорека" под слоганом "Послужите се".

У павиљону Националне туристичке организације Грчке, биће присутни излагачи из целе земље, од регионалних представника, туристичких организација из најпопуларнијих грчких дестинација до професионалних удружења.

Србија ће своје туристичке адуте представити у Хали 4 Београдског сајма кроз наступе Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација из свих делова Србије.

"Србију је у току прошле године посетило 2.100.000 страних туриста, у прошлој години била је прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину која је износила 79 одсто, девизни прилив од туризма у 2023. години био је рекордних 2,55 милијарди евра, 

Туристичка организација Србије представиће се под слоганом "Србија. Доживи!", а поред активног одмора акценат ће бити на богатству различитости, кроз промоцију нових брошура под називом "Упориште духовности" и "Мој Дунав".

Међу излагачима Туристичке организације Србије су Министарство туризма и омладине, Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе, Природњачки центар Свилајнац и Агенција за безбедност саобраћаја

Наступ Туристичке организације Београда биће у знаку предстојеће изложбе ЕXПО 2027, када ће директор Миодраг Поповић потписати протокол о промотивној сарадњи између ЕXПО 2027 и ове организације и састати се са представницима туристичких организација из Измира, ради проширења туристичке сарадње са Турском.

Туристичка организација Београда представиће различите манифестације које нуде београдске општине.

Учесницима и туристичким агенцијама из земље и иностранства и ове године је био доступан Б2Б портал намењен за регистрацију како излагача, тако и пословних посетилаца.

Путем тог портала, више од 100 професионалних купаца заказало је више од 500 пословних састанака.

Међународни сајам угоститељске опреме "Хорека" окупиће домаће и иностране компаније које се баве производњом, дистрибуцијом и продајом хотелског и угоститељског намештаја, опреме за кухиње, ресторане и барове, као и новим трендовима пословања.

Радно време сајма биће од 22. до 24. фебруара од 10 до 19 часова, а у недељу 25.  фебруара од 10 до 18 часова.