Израел и Хамас корак ближе прекиду ватре :: Semberija INFO ::

 

Израел и Хамас корак ближе прекиду ватре


Foto: Tanjug/AP
О новом прекиду ватре између Израела и Хамаса и споразуму о таоцима много пута се говорило, али значајнијих корака у том смјеру није било све до прошлог петка. Изјаве америчких званичника сугеришу да су најновији разговори дали одређене резултате.

Детаљи новог споразума нису саопштени званично, али медији пишу о томе шта би нови прекид ватре могао да значи и колико би могао да траје. 

Док Џозеф Бајден, амерички предсједник, каже да се нада споразуму до сљедећег понедјељка, Џејк Саливан, савјетник за националну безбједност САД ипак поручује: "Морамо да сачекамо".

Према најновијим информацијама, Хамас је добио нацрт договора о примирју у Гази који укључује четрдесетодневну паузу у војним операцијама, као и размјену палестинских затвореника за израелске таоце у односу десет према један. То је за агенцију Реутерс рекао извор који је упућен у преговоре.

Према том приједлогу, болнице и пекаре у Гази би биле обновљене, а 500 камиона који возе помоћ сваког дана би ушло у Појас Газе. Такође би били испоручени и шатори за смјештај расељених, пише Реутерс уз оцјену да се чини да су разговори који су одржани посљедњих недјеља озбиљан притисак да се зауставе борбе.

Осим тога, Бајден је рекао да се нада да је прекид ватре између Израела и Хамаса могућ до "сљедећег понедјељка".

"Надам се до викенда. Мислим, до краја викенда. Мој савјетник за националну безбједност ми каже да смо близу. Али још није готово. Надам се да ћемо до сљедећег понедјељка имати прекид ватре", поручио је амерички предсједник.

А Саливан није само говорио Бајдену о том питању, већ је дан раније одбио да јавно прецизира услове за примирје о којима се разговара.

Међутим, потврдио је да је на састанку, који је у петак одржан у Паризу, постигнуто разумијевање о томе како би изгледале контуре споразума. 

"Катар и Египат ће морати индиректно да разговарају са Хамасом, јер ће на крају морати да пристану на то да ослободе таоце. Посао је у току. Надамо се да ћемо наредних дана стићи до тачке у којој постоји чврст и кончан договор. Али мораћемо да сачекамо", навео је Саливан за ЦНН.

Састанак у Паризу, па у Дохи

Изгледа да је састанак који је у петак одржан у Паризу био кључан, и да је на неки начин представљао прекретницу. На њему су били делегације САД, Египта, Катара и изралеске обавјештајне службе. Да је на тим разговорима било напретка потврђује и то што су се тимови из истих земаља чији су се представници састали у петак, срели и у понедјељак у Дохи.

"Имамо напредак у разговорима током викенда и у посљедњих неколико дана. И даље вјерујемо да је договор могућ и наставићемо да га подржавамо", рекао је у понедјељак Мет Милер, портпарол Стејт Департмента, преноси Еуронеwс.

Како је додао, "ако Хамас заиста брине о палестинском народу, требао би пристати на споразум који је на столу, зато што што ће то у великој мјери ублажити патњу тог народа".   

ЦНН је у понедјељак извјестио да је Хамас одустао од одређених захтјева, и да је то довело стране корак ближе споразуму који би омогућио прекид борби и ослобађање таласа. То су навела два извора која су упозната са тим питањем. 

"Главне препреке су превазиђене у смислу инсистирања Хамаса на потпуном повлачењу израелских снага и окончања рата", рекао је високи званичник Бајденове администрације за ЦНН. 

Још један дипломатски извор који је упознат са преговорима је потврдио да је Хамас ублажио своју позицију, али амерички медиј пише да ће се тек касније појавити већи изазови када се буде разговарало о сложенијим питањима попут ослобађања припадника ИДФ и попут окончања рата.

Шта кажу представници Израела и Хамаса?

За то вријеме, Глас Америке пише да су обје стране у сукобу наставиле да заузимају супротне ставове о крајњим циљевима примирја, као и да једна другу криве за успоравање преговора. 

Након састанка са катарским емиром шеиком Тамимом бин Хамадом Ал Танијем, Исмаил Ханије, одлазећи шеф Хамаса, рекао је да је његова група прихватила напоре посредника да се оконча рат и оптужио Израел да одуговлачи док становници Газе умиру под опсадом.  

"Неćемо дозволити непријатељу да користи преговоре као параван за овај злочин", рекао је он.  

Бењамин Нетањаху, израелски премијер, рекао је да је Израел спреман за договор и да је сада на Хамасу да одустане од захтјева које је описао као "необичне" и "са друге планете”.  

"Очигледно, желимо овај договор ако га можемо постиćи. Зависи од Хамаса. То је сада њихова одлука. Морају да буду реални.", рекао је он за "Фоx Неwс".  

Ал Танијева канцеларија саопштила је да су Ал Тани и шеф Хамаса разговарали о напорима Катара да посредује у "тренутном и трајном споразуму о прекиду ватре у Појасу Газе". 

Израел је јуче потврдио да шаље тим у Доху. Нетањаху се иначе суочава са великим притиском унутар земље да ослободи више од 130 талаца који су остали у Гази, али и да добије тијела оних за које се вјерује да више нису живи.   

(Танјуг)