Боре се против Србије, али признају: Вучић је страшна машина :: Semberija INFO ::

 

Боре се против Србије, али признају: Вучић је страшна машина


Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници са само 84 гласа "за", 19 држава је било против, а уздржано 68. 

Стални представник Сарајева у УН, Златко Лагумџија, признао је за да се никада у свом животу није суочио са противником који је уложио толико енергије и снаге да смањи утицај његовог тима, главних спонзора, коспонзора и осталих евроатлатнских савезника.

“Против себе смо имали једну страшну машину, нисам видео ништа овако енергично, морам да признам”, рекао је Лагумџија.

- Резолуцију о Сребреници су предложиле Немачка и Руанда, а Хрватска је једна од 40-ак спонзора. Упркос томе што се у резолуцији не спомиње кривица ниједног народа, Србија и Република Српска, уз подршку Русије, данима су жестоко лобирале против њеног изгласавања. Резолуцију су подржале 84 државе, мање него што се очекивало и то ипак говори о дипломатској победи Србије уз помоћ подршке. Видели смо бројне државе латиноамеричке и афричке државе које су се препознале у речима српског председника како 'моћне западне земље кроје међународну политику по својим аршинима'. Занимљиво је и да је Кина која је пословично суздржана, данас ипак гласала против као и Мађарска – пренели су медији у Хрватској.

Иако је усвојена резолуција о Сребреници, чланови дипломатске делегације Србије, са Вучићем на челу, показали како се бори за Србију, јер земље са више од две трећине становништва у свету нису гласале за резолуцију.


Извор: Политика