Дизел у Бањалуци скупљи него у Загребу :: Semberija INFO ::

 

Дизел у Бањалуци скупљи него у Загребу


На већини бензинских пумпи у Бањалуци дизел је јуче био скупљи него у Загребу и остатку Хрватске, гдје је стандард доста већи него код нас. Наиме, Влада Хрватске, на телефонској сједници одржаној у понедјељак, одредила је да максимална цијена еуродизела у тој земљи од јуче може бити 11,59 куна (три марке) за литар.

Ова врста горива јуче је, према апликацији о цијенама, на већини бензинских пумпи у Бањалуци коштала 3,04, па и знатно више, а само на неколико њих цијена је била 2,99 по литру. У околним бањалучким насељима, на појединим локацијама, цијена дизела прелазила је и 3,20 КМ.

Сарајлије су на свега двије пумпе у овом граду дизел могле да точе по цијени од 2,91 по литру, а на свим осталим је износ био изнад три марке, док је на појединим мјестима био и изнад 3,20 КМ. Максимална цијена еуросупера 95 од јуче у Хрватској износи 10,60 куна (2,74 марке), док је код нас ова врста горива јефтинија на већини пумпи.

У Бањалуци, наиме, кошта од 2,60, мада понегдје и до 2,80 КМ по литру, а у Сарајеву од 2,60 па навише.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, истиче да је гориво један од највећих узрочника поскупљења осталих производа. Он подсјећа да није прошла иницијатива за укидање акциза на гориво и полаже наду у новоформирану власт.
"Надамо се да ће формирањем нове власти поново бити разматрано укидање акциза, како би животни стандард био прихватљивији за наше грађане", рекао је Срдић за "Независне новине".

Срећа је, додаје, да грађани путем апликација могу да прате гдје могу да купе најјефтиније гориво, али, притом, указује на нелогичности на тржишту.
"Ми имамо ситуацију да је нафта недавно била 83 долара за барел, а имали смо цијену дизела од 3,08 или 3,10. А прошле године, када је барел коштао 83 долара, код нас је гориво коштало 2,50 КМ. Дакле, нешто се ту јако чудно дешава. У суштини, треба ићи поново са оном иницијативом за укидање акциза, то би ријешило проблем", нагласио је Срдић.

С друге стране, из Министарства трговине и туризма Републике Српске подсјећају да су, у складу са кретањима цијене нафте на свјетском тржишту у протеклом периоду, и цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској у протеклих неколико дана у паду.
Како истичу из овог министарства, и према најавама представника привредних субјеката из овог сектора, овакав тренд биће настављен и у наредних неколико дана, у складу са динамиком потрошње претходно набављених залиха.
Подсјећају да је Влада Републике Српске у априлу прошле године донијела Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата.

Како додају, набавна цијена производа, у овом случају дизела, свакако зависи и од величине тржишта и услова по којима мало тржиште какво је тржиште Републике Српске и БиХ остварује могућност набавке робе.
"То свакако утиче и на набавне цијене које трговци из Хрватске, као много већег тржишта, остварују", речено је за "Независне новине" из Министарства трговине и туризма Републике Српске.


Независне новине