Унија организација особа с инвалидитетом у БиХ придружила се Европском Форуму Организација за Особе с инвалидитетом :: Semberija INFO ::

 

Унија организација особа с инвалидитетом у БиХ придружила се Европском Форуму Организација за Особе с инвалидитетом


На састанку Управног одбора Европског форума организација за особе с инвалидитетом одржаном 16. и 17. марта у Бриселу одлучено је да Унија организација особа с инвалидитетом у БиХ буде примљена у чланство ЕДФ-а са статусом посматрача.

Одлука о придруживању ЕДФ-у представља значајан корак напријед за побољшање живота особа с инвалидитетом у БиХ. У моменту када је донесена одлука за почетак преговора о придруживању Европској унији, захваљујући чланству у ЕДФ-у, Унија организација особа с инвалидитетом у БиХ имаће могућност учествовати у заговарачким и другим активностима на европском нивоу. БиХ ће моћи имплементирати ЕУ стандарде и политике везане уз особе с инвалидитетом, те учествовати на главној Скупштини и састанцима одбора с циљем доприноса испуњења приоритета у области заштите права особа с инвалидитетом.

ЕДФ је кровна организација особа с инвалидитетом у Европској унији која се залаже за интересе више од 100 милиона особа с инвалидитетом у Европи. ЕДФ је основан 1996. године и има за циљ осигурати да се у процес одлучивања, о питањима која се тичу особа с инвалидитетом на европском нивоу, укључе и особе с инвалидитетом. Од тада су успостављени редовни канали заговарања према европским институцијама, укључујући Европски парламент, Европску комисију и друга тијела. ЕДФ тренутно окупља више од 100 чланова, а његова визија је Европа у којој су особе с инвалидитетом потпуно равноправне и укључене у друштво, у којој се људска права, наведена у УН Конвенцији о правима особа с инвалидитетом, у потпуности поштују, штите и остварују.

Европска унија континуирано пружа финансијску помоћ организацијама у БиХ које раде с особама с инвалидитетом с циљем побољшања услова живота. У оквиру пројекта ДИСЦ, који се реализује захваљујући финансијској помоћи Европске уније, те Федералног министарства рада и социјалне политике, а који Каритас БиХ проводи заједно с партнерима, радиће се на јачању улоге Уније организација особа с инвалидитетом у БиХ и њеном повезивању с релевантним организацијама на међународном нивоуи. Чланством у ЕДФ-у направљен је први корак ка међународном умрежавању, те је Унија организација особа с инвалидитетом у БиХ службено постала дио европског покрета особа с инвалидитетом – Инклузија није илузија.

Пројект ДИСЦ проводи Каритас Босне и Херцеговине, заједно с партнерима: Удружењем родитеља и дјеце с посебним потребама Ведри осмијех из Мостара, Удружењем слијепих Кантона Сарајево, Унијом организација особа с инвалидитетом у БиХ и Савезом слијепих Републике Српске. Пројект је започео 1. фебруара 2024. године и трајаће до 31. јануара 2027. године, а проводиће се на подручју цијеле Босне и Херцеговине.