У БиХ дрва и пелет дупло скупљи у односу на прије три године :: Semberija INFO ::

 

У БиХ дрва и пелет дупло скупљи у односу на прије три године


Foto: Pixnio
Љетне температуре, које су у протеклом периоду у БиХ расле и до 30 степени, бројним су домаћинствима створиле уштеду због престанка гријања.
 
Но, иако се сезона гријања лагано приводи крају, бројни су већ у потрази за најповољнијим цијенама огрева за идућу сезону гријања јер је управо набавка енергената један од највећих издатака током године.
 
"Протекла зима била је поприлично 'слаба', није било претјераних минуса, што и није тако лоше јер нам је остало дрва и за идућу сезону. Но, то није разлог за опуштање. Већ сам с добављачем договорио да ми испоручи дрва до средине идућег мјесеца, а и цијене су нешто ниже у односу на оне које буде у јеку сезоне, што је управо један од разлога због којих на вријеме сваке године успијевам осигурати огрев" каже саговорник Саша.
 
Кубни метар исцијепаних дрва могуће је пронаћи по цијени од 120 КМ, но таквих продавача је све мање с обзиром на то да већина малих добављача метар исцијепаних дрва продаје по цијени од 140 КМ.
 
Већина њих нуди и бесплатан превоз ако је у питању нека разумна удаљеност, а за веће удаљености цијена превоза договора се с добављачем.
 
Али, купци ће увијек изабрати добављача који им је ближи због брзине допреме огрева. За исцијепано суво дрво, по палети, с бесплатним превозом до кућне адресе, издваја се 165 КМ, док се за сирова дрва издваја 148 КМ, а за врећу исцијепаних дрва издваја се 10 КМ.
 
Из фирми које се баве производњом пелета рекли су како се овај енергент већ увелико набавља за идућу сезону гријања.
 
Како је рекао Игор Андрић, секретар Удружења шумарства и прераде дрва у Привредној комори Републике Српске, на тржишту је повећана понуда пелета у односу на потражњу.
 
"То је утицало на цијену која је, зависно о произвођачу, разнолика, тако да се креће од 400 КМ до 420 КМ по тони" казао је Андрић.
 
Андрић је истакао како постоји неколико произвођача који су цијену спустили чак и испод 400 КМ по тони.
 
"Што се тиче прогноза за неко будуће вријеме, нису никако оптимистичне што се тиче произвођача пелета, а што иде на руку купцима" казао је Андрић и додао како се цијене ни у идућој сезони не би требале мијењати, како каже, управо зато што произвођачи имају велике залихе.
 
Према ријечима Андрића, већина произвођача пелета извозно је оријентисана, али услијед енергетске кризе у западној Европи набављене су велике количине и складишта су пуна.
"И због претходне слабије зиме није дошло до потрошње, тако да је све то условаљавало нижу цијену" објаснио је Андрић.
 
У Бањалуци је цијена тоне пелета 360 КМ плус ПДВ и превоз.
 
"Ми тренутно немамо пелета на лагеру у великим количинама, али један дио, од 20 до 30 одсто, и извозимо, односно онолико колико процијенимо да неће угрозити пословање у Републици Српској" казао је Дарко Партало из Бањалуке.
 
Партало је истакао да цијена за извоз износи око 360 КМ по тони, те додао како не очекује да ће у идућој сезони гријања доћи до повећања цијена.
 
"Не вјерујем да ће се цијене мијењати, односно вјеројатно ће садашња цијена бити и најесен јер тако чувамо наше купце" казао је Партало.
 
У Новом Граду су цијене пелета у паду.
 
"Тренутна цијена пелета по тони код нас је 380 КМ с превозом и велики број купца управо сада купује пелет због нижих цијена" истакли су из једне фирме.
 
Дрвосјеча тону пелета, 100 одсто буква прве класе и без коре, с бесплатним превозом до кућне адресе продаје по цијени од 499 КМ, док се у прољетној акцији може купити за 367 КМ по тони. За врећу од 15 килограма пелета мора се издвојити 10 КМ, наводи "БоснаИнфо".
 
Подсјетимо, пелет се у БиХ прије неколико година продавао по прихватљивој цијени од чак 250 КМ по тони. Значајне промјене почињу током 2021. године, цијена тог огревног материјала кретала се од 300 КМ до 330 КМ по тони, док је у 2022. години у сезони гријања цијена расла и до 1.000 КМ.
 
(Српска Инфо)