Шкотски премијер Хамза Јусаф поднио оставку :: Semberija INFO ::

 

Шкотски премијер Хамза Јусаф поднио оставку


Извор: Глас Српске

ЕДИНБУРГ - Премијер Шкотске Хамза Јусаф поднио је данас оставку, након што је прошле недјеље раскинуо коалицију са шкотским Зеленима.

Јусаф је дао оставку на место лидера пронезависне Шкотске националне партије (СНП) пошто није успео да обезбједи довољну подршку да преживи гласање о поверењу касније ове недјеље, преноси Ројтерс.

Нешто више од годину дана након што је заменио Николу Старџон на мјесту премијера и председника СНП, Јусаф је рекао да је вријеме да неко други води децентрализовану владу Шкотске.

Јусаф је прошле недеље одлучио да раскине коалицију са Зеленима, који такође подржавају независност Шкотске, због сукоба око политике борбе против климатских промијена.

Након распада владајуће коалиције, највећа опозициона Шкотска конзервативна и унионистичка странка најавила је ће иницирати гласање о поверењу Јусафу.

Шкотски парламент сада има 28 дана да изабере новог премијера, а ако СНП не буде у стању да пронађе новог лидера који би добио подршку у парламенту, биће одржани нови избори.