Директорка "Рибникара" поднијела оставку :: Semberija INFO ::

 

Директорка "Рибникара" поднијела оставку


В. д. директорка Основне огледне школе "Владислав Рибникар" у Београду, у којој се 3. маја догодило масовно убиство када је ученик К. К. убио деветоро својих другара и школског чувара, поднијела је оставку на функцију вршиоца дужности директора ове васпитно-образовне установе, потврђено је за Нова.рс.

Након што је послије ванредног инспекцијског прегледа разријешена дугогодишња директорка Основне огледне школе "Владислав Рибникар" Снежана Кнежевић, на мјесто вршиоца дужности директора ове установе постављена је Анђела Петровић, учитељица са дводеценијским стажом у образовању.

Мандат вршиоца дужности траје најдуже шест мјесеци и у том року треба да буде изабран нови директор школе, међутим Петровић је одлучила да се повуче са овог мјеста прије истека рока.

Предсједник Савјета родитеља Основне огледне школе "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић потврдио је за Нова.рс ову информацију.

"Тачно је да је Петровић поднела оставку, чини ми се да је то учинила прошлог петка. Савет родитеља о томе није званично обавештен, али незваничним каналима смо сазнали да је поднела оставку. Такође ми је то саопштила у једном телефонском разговору", наводи Ђорђевић у разговору за поменути портал.

Како објашњава, одлуци Анђеле Петровић да поднесе оставку са мјеста вршиоца дужности директора школе претходило је, наводи он, њено несналажење на тој позицији.

"Моје лично мишљење, као и мишљење Савета родитеља је да се она једноставно није снашла на тој позицији. Онај допис који је некако доспео у медије, а у ком захтевамо да нам се омогући коришћење првог и другог спрата дела школе који је затворен, Петровић није подржала. Ту је дошло до максималне тачке кључања и пуцања у односима в. д. директоке са колективом и са родитељима јер је одбила да подржи наш допис, иако је допис на Савету родитеља изгласан јендогласно, на синдикату запослених такође без иједног гласа против, на наставничком већу исто тако. Она је одбила да нас подржи, да га потпише и да стане испред свих нас, а посебно иза својих запослених", објашњава Ђорђевић.

Додаје да је било различитих ситуација када в. д. директорка није одреаговала како треба, попут реконструкције школе.

"Много је ситуација у којима она није одреаговала као неко ко треба да заштити школу, него се поставила као неко ко је ту постављено лице од стране Владе и штитила је искључиво интересе Владе", сматра он.
Наводи да је Савјет родитеља инсистирао да се за новог в. д. директора, односно за трајног директора школе постави неко из колектива ове установе.

"За то имамо потпуну подршку колектива, истог смо размишљања и мислим да колектив школе, не мешајући се од стране родитеља, већ има кандидата и да је колектив већ саопштио Влади. Ми смо рекли учитељима и наставницима да кога год буду изабрали, имаће нашу стопостотну подршку. Сматрамо да смо у целој овој трагичној ситуацији, најмање питали како је људима који раде тамо. Очекујемо разрешење Петровић почетком ове недеље и одмах постављање новог. Надамо се да ће Влада испоштовати колектив школе који је инсистирао на кандидату међу њима. Тачно је да тада, када је бирана Петровић, није било кандидата у колективу зато што је колектив дао подршку претходној директорки Кнежевић, али сада је другачија ситуација", закључује Ђорђевић.

(Независне)