Хрватска почела градњу прелаза код Градишке :: Semberija INFO ::

 

Хрватска почела градњу прелаза код Градишке


- Изградња граничног прелаза на брзој цести код моста близу Градишке на хрватској страни почеће крајем ове седмице, потврђено је у Министарству финансија Хрватске.

Наиме, у овом Министарству су нам претходно били најавили да ће 10. априла извођач бити уведен у радове, те да је рок изградње 12 мјесеци. Сада су нам рекли да је извођач уведен на градилиште 10. априла као по плану, али да би радови требало да почну до краја ове седмице.

"У току је допрема потребних градилишних контејнера и ограде, а до краја седмице, потребних стројева и опреме те грађевинске арматуре. Дакле, по предаји градилишта извођачу, радови теку према планираној динамици", рекли су за „Независне“.

Напомене ради, Хрватске цесте као инвеститор су при крају изградње првог дијела брзе цесте од новоизграђеног моста на Сави код Градишке до постојеће цесте ка аутопуту Загреб – Београд, али завршетак ових послова, које изводи бањалучи Интеграл инжењеринг, неће значити много ако не буде изграђен гранични прелаз. Прошле године су нам у Хрватским цеста потврдили да би Интеграл радове могао завшити током овог љета, али, обзиром да се гранични прелаз тек почиње градити, чак и ако до тога дође цеста неће моћи бити отворена. Прије неколико седмица су нам у овом хрватском предузећу потврдили да је дошло до мањих помијерања у роковима, због временских прилика.

Ако се испоштује рок изградње од 12 мјесеци, то значи да брза цеста неће бити отворена до априла наредне године.

Наташа Милетић, портпарол Министарства саобраћаја и веза Републике Српске је рекла да је мост на Сави код Градишке плаћен 20 милиона евра, али да није пуштен у саобраћај управо зато што Хрватска није изградила гранични прелаз.

"Такође и хрватска страна није изградила планирану приступну саобраћајницу, односно брзи пут до петље Окучани. Република Српска је испоштовала свој дио и завршила неопходне активности, те очекујемо  да хрватска страна испоштује своју обавезу", рекла нам је она. Посебно је нагласила да је гранични прелаз код Градишке је један од најзначајнијих за БиХ.

"Неупитно је да ће након изградње новог граничног прелаза код Градишке и дионице брзог пута на хрватској страни до петље Окучани, дионица аутопута Бањалука – Градишка постати далеко привлачнија и конкурентнија, пошто ће се везати са европским Коридором десет, што ће имплицирати драстично повећање протока на истој и довести до много већег нивоа услуге, имајући у виду да је дионица аутопута Бањалука – Градишка пуштена у употребу давне 2011. године", рекла нам је она.

Един Форто, министар комуникација и транспорта БиХ, нам је недавно рекао да је овај прелаз, као и сличан код Свилаја, у приоритету његовог министарства, односно два моста која су изграђена преко Саве.

"Оба пројекта су подржана грантовима ЕУ. Функционална употреба оба моста је, на жалост, још увијек на чекању. Тренутно, преко моста код Свилаја могу саобраћати путничка возила, али је употреба за теретни саобраћај условљена стављањем у пуну употребу моста код Градишке. Нови мост преко ријеке Саве код Градишке у потпуности је спреман за пуштање у промет, али услови са стране Републике Хрватске још увијек нису испуњени. Основни проблем данас представља неизграђен гранични прелаз, а што је у надлежности Министарства финансија Републике Хрватске. Дио приступне саобраћајнице који би омогућио функционалан приступ аутопуту према Загребу је у поодмаклој фази градње", рекао је он.

Додао је да је пропуштена прилика што Хрватска није пристала да се већ изграђени гранични прелаз с бх. стране користи као заједнички, јер се Хрватска опредијелила уа изградњу новог властитог прелаза.

"Као ресорно министарство, захтјевамо да се, што је могуће прије, започне и заврши изградња овог веома важног граничног прелаза како би и мост могао да испуњава своју основну функцију", рекао нам је он и додао да је опредјељење министарства да оба прелаза буду у функцији током ове године.
 
(Глас Српске)