ОТВОРЕН 25. СА(Н)ЈАМ КЊИГЕ У ИСТРИ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕН 25. СА(Н)ЈАМ КЊИГЕ У ИСТРИ


Свечаном церемонијом, уз писца Драгана Великића и наступом пулске кантауторке Тамаре Обровац, петог децембра  у подне отворено је 25., јубиларно, издање  Са(н)јам књиге у Истри. У наредних једанаест дана, до 15. децембра, Пула ће бити у знаку књига и у складу са сајамском темом  Градови у току.  

Сајам је отворио писац Драган Великић који се емотивним говором сјетио Пуле свог дјетињства, из које је отишао прије тридесет година, али којој се увијек враћа и послије толико година, а просторе других градова одређује пулским дистанцама. 

Град чине и они којих више нема. Не само људи, већ и грађевине које су подигли, а којих, тих грађевина, такође више нема. Та мисао се с годинама ширила, градила један поглед на свијет, и данас знам, одредила је и мој животни позив. – истакао је Драган Великићзакључивши да „Чак и кад нестану живи свједоци, сјећање је похрањено у књигама. Зато су књиге бранитељи градова, чвршћи и од најчвршћих зидина“. 

Директорица Сајма Магдалена Водопија слављеничком здравицом је поздравила Сајам, град Пулу и госте, те свима пожељела добродошлицу. Захвалила се свим ауторима, издавачима и сарадницима који су у протеклих 25 година стварали Сајам. Наздавила је Пули у свим њеним маргинама културним, спортским, радничким и музичким и истакнула да је “Пула овај Сајам највише инспирисала, Сајам припада Пули, он је из њега израстао”.

Церемонија свечаног отворења наставила се шетњом кроз Сајам, уз посебан музички угођај за који су се побринули студенти с Одсјека класичне хармонике Музичке академије Свеучилишта Јурја Добриле у Пули, у пратњи диригента и музичког педагога Дениса Модрушана.
 
портал Семберија инфо (М. Решидовић)