Да ли ће Српска добити систем "Амбер Алерт"? :: Semberija INFO ::

 

Да ли ће Српска добити систем "Амбер Алерт"?


Састанак у Новом Саду - Фото RTRS: Уступљена фотографија
Извор: РТРС

Представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске посјетили су Центар за несталу и злостављану дјецу у Новом Саду с циљем размјене искустава, сагледавања могућности и идентификацију изазова везаних за усвајање "Амберт Алерт" система за узбуњивање у случају нестанка дјетета у Републици Српској.

Представнции МУП-а Србије и Центра јуче су гостима из Српске представили рад на увођењу система "Пронађи ме" у Србији, као и рад радне групе за увођење система за хитно обавјештавање јавност у случају нестанка малољетног лица.

Начелник Јединице за високо технолошки криминал у Управи криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске Оливије Зимоња изјавио је да је циљ МУП-а Српске да унаприједи и учини ефикаснијим свој рад у сегменту потрага за несталим лицима, посебно потраге за дјецом.

- Циљ је да потрага за дјецом добије нову димензију и да се да могућност да се јавност правовремено анимира и доприносе проналаску дјетета. Србија је неко ко је прошао све те кораке од идеје, имплементације, а ево данас свједочимо и о употреби тог система у Србији - рекао је Зимоња.

Он је истакао да се састанак подударио са првим активирањем система "Амбер Алерт" у Србији и да су видљиве бројне предности и могућности, саопштено је из МУП-а Српске.

Оснивач Фондације "Пронађи ме" Игор Јурић и један од домаћина делегацији МУП-а Српске поздравио је иницијативу МУП-а Републике Српске, истакавши да се надао да Систем за узбуњивање "Амбер Алерт" неће морати да се користи, али да се то десило и да је са техничке стране систем оправдао увођење.