Грађани већ купују пелет за наредну сезону :: Semberija INFO ::

 

Грађани већ купују пелет за наредну сезону


Foto: Ilustracija
Иако се тек излази из гријне сезоне у Српској, велики број грађана који користе пелет увелико се спрема за наредну сезону, управо због нижих цијена ове врсте огрева, потврдили су нам из фирми које се баве производњом пелета.
 
Наиме, како је за "Независне новине" рекао Игор Андрић, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске, на тржишту је повећана понуда пелета у односу на потражњу.
 
"То је утицало на цијену, која је, зависно од произвођача до произвођача, разнолика, тако да се креће од 400 до 420 КМ по тони", казао је Андрић и истакао да постоји неколико произвођача који су цијену спустили чак и испод 400 КМ по тони.
 
"Што се тиче прогнозе за неки наредни период, нису никако оптимистичне што се тиче произвођачима пелета, а што иде на руку купцима", казао је Андрић и додао да се цијене и у наредној сезони не би требале мијењати, јер како каже, управо зато што произвођачи имају велике залихе.
 
Према његовим ријечима, већина произвођача пелета извозно је оријентисана, али усљед енергетске кризе у западној Европи набављене су велике количине и складишта су пуна.
 
"И због претходне слабије зиме није дошло до потрошње, тако да је све то заједно условило нижу цијену", појаснио је Андрић.
 
Дарко Партало, директор компаније "Дрвопродеx" Бањалука, казао је да је код њих цијена тоне пелета 360 КМ плус ПДВ и плус превоз.
 
"Ми тренутно немамо пелета на лагеру у великим количинама, али један дио, око 20 до 30 одсто, и извозимо, односно онолико колико процијенимо да неће да угрози пословање у Српској", казао је Партало и истакао да цијена за извоз износи 180 евра по тони
 
Како је рекао, не очекују да ће у наредној сезони гријања да подижу цијене.
 
"Не вјерујем да ће се цијене мијењати, односно вјероватно ће садашња цијена бити и на јесен, јер на тај начин чувамо наше купце", казао је Партало и додао да су код њих купци углавном са бањалучке регији.
 
Из фирме "Енса БХ" из Српца казали су да су складишта ових предузећа пуна управо због прошлогодишње забране извоза, али да од 1. марта па до 1. септембра они имају љетне цијене, те да сада тона пелете кошта око 420 КМ.
 
"Велики дио наших сталних купца већ сада увелико купује пелет за наредну сезону, управо због нижих цијена", казали су из ове фирме и додали да они коригују цијену у односу на цијене сировина на тржишту.
 
Из фирме "биоЦонцепт" Нови Град истичу да су и код њих цијене пелета у паду те да су на лагерима велике количине.
 
"Код нас је тренутно цијена пелета 380 КМ са превозом, а велики број купца управо сада купује пелет због нижих цијена", истакли су из ове фирме.
 
Грађани у Српској су ову вијест дочекали са великом радошћу, јер, како кажу, након свих поскупљења са којима се скоро свакоднвно сусрећу, ово појефтињење је врло значајно.
 
"Наравно да је веома битно, а посебно кад знамо да нам је гријање једна од највећих и најскупљих ставки у кућном буџету, тако да ћемо сада моћи да купимо пелет који је јефтинији него иначе", рекао је Мирко С.
 
(Независне)