Због раста минималца у Републици Српској повећане цијене свих услуга :: Semberija INFO ::

 

Због раста минималца у Републици Српској повећане цијене свих услуга


Извор: Фена (Х.С.) / БХРТ

Повећање минималца са 700 на 900 КМ у Републици Српској резултирало је бројним поскупљењима и већим приходима у буџет РС. Тако су услуге скупље и за више од десет посто, а услужне послове обављају углавном предузетници који имају запосленог једног радника и приказују исплаћену најнижу плату. Као што су и најавили, раст трошкова пребацили су на потрошаче.

Примјера ради, за комплетно прање аутомобила у Бањалуци које је коштало 15 КМ сада треба платити 18 КМ. Фенирање косе средње дужине је 15 КМ у салону у којем је коштало 12 КМ, док је мушко шишање скупље за око 2,50 - 3 КМ и најнижа цијена је 10 КМ.  Кафа је поскупјела за отприлике 0,50 КМ и кошта у просјеку 2,50 КМ. Хемијско чишћење мушког одјела поскупјело је за најмање 2 КМ, а у просјеку кошта око 22 КМ.

Ово су само неке од цијена услуга које су повећане у овој години, а неки предузетници су чак два пута у три мјесеца повећавали цијене јер су им власници пословних простора повећали кирију.

"Власник ми је повећао кирију за 10 посто јер су и њему сви животни трошкови повећани. Зато сам и ја морала да још једном подигнем цијене",  каже власница једног фризерског салона у Бањалуци.

По подацима Завода за статистику Републике Српске, годишњи раст кирија у марту је 11,1 посто.

Владимир Благојевић, директор Занатско-предузетничке коморе Бањалука, за Фену каже да је сасвим очекивано да се повећање трошкова предузетника одрази на повећање цијена производа  услуга.

"Ми смо се залагали да се, ако се већ иде у повећање најниже плате, истовремено смање намети на плату како би се то намирило. Међутим, то се није десило па имамо веће цијене јер нема других извора да се компензује раст трошкова у раду предузетника", наводи Благојевић.

Сада је, како каже, питање колико наше мало тржиште може да издржи раст цијена и колико све ово утиче на куповну моћ грађана.

"Већ двије-три године имамо константан раст цијена, односно инфлацију, и, с друге стране, притисак на раст плата. Имамо спиралну инфлацију и питање је до када може то да траје. Ушли смо у врзино коло. Мислим да без системских рјешења ово неће стати", сматра Благојевић.

Повећање минималца за 200 КМ осјети се и у буџету Републике Српске, па су тако у прва три мјесеца ове године приходи од пореза на доходак већи за 20 одсто, а од доприноса за 12 одсто.

Влада Републике Српске је одлучила да најнижа законска плата од 1. јануара износи 900 КМ умјесто дотадашњих 700 КМ.