БИЈЕЉИНА: ОДРЖАН ДВОДНЕВНИ СИМПОЗИЈУМ О АРИТМИЈАМА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОДРЖАН ДВОДНЕВНИ СИМПОЗИЈУМ О АРИТМИЈАМА



Дводневни симпозијум о аритмијама у организацији Удружења кардиолога Републике Српске, оправдао је очекивања и циљ, да се током два симпозијумска дана, кроз четири научне сесије, размијене знања и искуства из савремене клиничке аритмологије, с посебним нагласком на најновије технологије и дају нове смјернице које ће отворити напредније могућности лијечења пацијената са срчаним аритмијама.

Доктор Дејан Којић са ИКВ Дедиње и предсједник радне групе за аритмије Удружења кардиолога Србије истакао је да му је задовољство и част да присуствује симпозијуму и што у Републици Српској има више центара који се баве електрофизиологијом и темама аритмија.



- Електрофизиологија је једна од, релативно нових дисциплина у кардиологији, која се веома брзо развија и драго ми је што електрофизиолошка сала постоји и у Бијељини. Овакви симпозијуми су корисни јер окупљају људе, укључујући и младе специјализанте, кардиологе и нас интервентне електрофизиологе, како бисмо разговарали о новим  технологијама, да разменимо искуства у лечењу пацијената, да успостављамо контакте. ИКВ Дедиње је увек отворено за пацијенте из Републике Српске, за све комплексне пацијенте, а морам истаћи да је, што се тиче електрофизиологије,  наш центар прошле године урадио близу 1. 000 аблација. Овај симпозијум који је организован у Бијељини је имао одличан програм и организацију, тако да ми је драго што сам присуствовао”, рекао је др Којић.

Специјалиста кардиологије Јасенко Радовић из Специјалне болнице у Тузли, која се бави кардиологијом и комплексним кардиолошким болестима, рекао да се протеклих неколико година баве и електрофизиологијом и рјешавањем поремећаја срчаног ритма,  те да су овакви симпозијуми веома значајни.

- Драго ми је да се организују овакви стручни скупови, јер разговарамо о поремећајима срчаног ритма, што је на простору БиХ не баш много заступљено, а веома је важно, јер је поремећај срчаног ритма озбиљан проблем у нашој популацији”, рекао је др Радовић.

Доктор Бојан Станетић из Бања Луке нагласио је да Удружење кардилога РС марљиво ради на организовању стучних скупова гдје су присутни еминентни стручњаци и млади доктори, што је веома битно, јер кроз дискусије се добијају адекватни одговори и рјешавају евентуалне дилеме у свакодневном раду.

- Наравно, ово је и промоција здравља, здравих навика живљења, едукацији породичних доктора који се не баве уском кардиологијом, а јако је важно и да специјализанти чују еминентне предаваче”, рекао је др Станетић.



Предсједница Удружења кардиолога РС др Милица Ловрић изразила је задовољство што је симпозијум оправдао циљ.

- Промовисани су најновији протоколи за лијечења срчаних аритмија, докторима породичне медицине, интернистима и кардиолозима смо приказали како и на који начин се лијече срчане аритмије које су, нажалост, све чешће. Утисци су позитивни и наставићемо са организовањем оваквих скупова у Бијељини, јер смо постали препознатљив центар за електрофизиологију и аритмологију. На овај начин промовишемо здравље, едукујемо наш кадар, пратимо развој савремене технологије и нове смјернице, а све са циљем како бисмо боље и значајније дали допринос лијечењу наших пацијената”, рекла је др Ловрић.

На Симпозијуму су учествовали доктори из ИКВБ Дедиње, ИКВБ Сремска Каменица, КЦ Бежанијска коса, УКЦ Републике Српске, МИБ (Медицал институте Баyер) Тузла и Болнице “Свети Врачеви”.  Скуп је одржан под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске а у организацији Удружења кардиолога Републике Српске и Болнице “Свети Врачеви”.


​Семберија инфо: О. Стјепановић