СПАСИЛАЦ ИЗ СРПСКЕ ОПИСАО ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ ТУРСКЕ "ЧОВЈЕК ДРЖИ МРТВО ДИЈЕТЕ У РУКАМА И ПЛАЧЕ, НЕ ДОЗВОЉАВАЈУЋИ ДА ГА НЕКО УЗМЕ" :: Semberija INFO ::

 

СПАСИЛАЦ ИЗ СРПСКЕ ОПИСАО ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ ТУРСКЕ "ЧОВЈЕК ДРЖИ МРТВО ДИЈЕТЕ У РУКАМА И ПЛАЧЕ, НЕ ДОЗВОЉАВАЈУЋИ ДА ГА НЕКО УЗМЕ"


Спасиоци из Републике Српске свједочили су потресним сценама трагедије која је задесила људе у турском граду Кахранманмарашу који је био епицентар разорног земљотреса, гдје су се зграде слијегале "као тост сендвич" и готово да се не зна гдје прије помоћи, изјавио је спасилац из Бијељине Ненад Јовановић.

Јовановић је рекао да је тренутно једна екипа Цивилне заштите Републике Српске у центру Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД) гдје се дијеле задаци спасилачким екипама, док је прва екипа већ раније јутрос отишла на терен.

– Центар АФАД је на 10 километара од града Кахранманмараша. Много је овдје људи и спасилачких екипа. У граду нема ни сигнала нити мреже -, рекао је Јовановић и истакао да нема повријеђених из редова спасилаца из Српске.
Према његовим ријечима, јуче су свједочили потресној сцени гдје човјек држи мртво дијете од двије-три године у рукама и плаче, не дозвољавајући да га ико узме.

– Гдје год смо били – мртви људи су проналажени. Сцене су нереалне, зграде су се слијегале као тост сендвич. Човјек не зна гдје би прије отишао да нешто ради – рекао је Јовановић.
Он је навео да се на терену ради са тешки машинама, багерима, али се прво провјерава, лупа куца и загледа да ли има неко под рушевинама.

Јовановић је рекао да је на почетку ове хуманитарне мисије Цивилне заштите Републике Српске у Турској срео колегу из Турске који му је био инструктор на обуци за спасавање из рушевина.
– Синоћ ми је помогао. С обзиром на то да спавамо у шаторима, дао ми је врећу у којој можеш спавати на минус 25 степени Целзијусових – рекао је Јовановић.

Припадници Цивилне заштите Републике Српске, оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа, допутовали су јуче у турски град Кахранманмараш, у којем је више од 900 зграда срушено у разорном земљотресу који је прије четири дана погодио Турску и Сирију.

Број жртава разорног земљотреса у Турској повећан је на 12.873, а 62.937 људи је повријеђено, саопштено је данас из АФАД.

Српскаинфо