Долар значајно пао :: Semberija INFO ::

 

Долар значајно пао


FOTO: Ilustracija
На азијским су берзама у понедјељак цијене дионица порасле, као и у петак на "Wалл Стреету", док је курс долара према јену значајно пао након што се на самом почетку трговања по први пут у 34 године пробио изнад нивоа од 160 јена.
 
МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, био је у 07.00 сати у плусу 0.8 одсто.
 
Притом су цијене дионица у Шангају, Аустралији, Јужној Кореји и Хонг Конгу порасле између 0.8 и 1.3 одсто. У Јапану се због празника не ради.
 
Тако азијске берзе прате раст "Wалл Стреета" у петак, када су снажно порасле цијене дионица технолошких дивова, као што су Алпхабет и Мицрософт.

Осим кварталних пословних резултата, у фокусу улагача биће ове седмице дводневна сједница челника америчке централне банке, која почиње у уторак.
 
Додуше, како је инфлација у САД-у и даље повишена, нико не очекује да ће Фед на овој сједници смањити каматне стопе, али улагачи ће пажљиво анализирати саопштење централне банке и конференцију за медије њене предсједнице Џерома Пауела.

Долар ослабио, цијене нафте пале

На валутним је тржиштима, пак, вриједност долара према кошарици валута оштро пала.

Доларов индекс, који показује вриједност америчке у односу на осталих шест најважнијих свјетских валута, ослабио је јутрос 0.4 одсто, на 105.48 бодова.

Притом је курс долара према јапанској валути потонуо са 158.33 јена, колико је износио у петак навече, на 155.50 јена.
Рано јутрос курс долара пробио се, по први пут од 1990. године, и изнад 160 јена, али потом је оштро пао.

Агенције пишу да засад није јасно што је узрок таквог пада курса долара, али јапанске власти већ седмицама упозоравају да би могле интервенисати на тржишту како би зауставиле слабљење јена.

Америчка је валута ослабила и у односу на европску, па је цијена евра достигла 1.0730 долара, док је у петак навече износила 1.0690 долара.

Цијене су нафте, пак, пале, након прошлоседмичног раста. Цијена барела на лондонском тржишту склизнула је јутрос 0.89 одсто, на 88.70 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 0.82 одсто, на 83.15 долара.

(Независне)