Велике компаније бјеже из Њемачке :: Semberija INFO ::

 

Велике компаније бјеже из Њемачке


Foto: Pixabay/Ilustracija
Њемачка као пословна локација све више губи велику индустрију због јефтинијих локација.

Аутомобилска индустрија је у првом плану и она прва напушта ово тржиште, пишу њемачки медији..

Тренд није сасвим нов. Од 1991. Фолксваген је уложио више од 10 милијарди евра у своје фабрике у Пољској, Чешкој, Словачкој и Мађарској. Али наравно ВW и даље има фабрику у Волфсбургу.

Билд, индустријски часопис, објавио је листу највећих корпоративних емигранта последњих година.

Отто Версанд

Сљедеćи велики логистички центар за компанију Отто за поштанске пошиљке гради се у Илови у Пољској. Отварање је планирано за јесен 2024. године. Оператер ће бити Хермес Фулфиллмент. Хермес очекује 1.900 нових радних мјеста. Поред нове фабрике у Пољској, фабрике Отто у Гернсхајму, Хесен, биће проширене. Оператер је такође Хермес Фулфиллмент.

Миеле

Миеле, најпознатији по својим машинама за прање веша, најавио је у фебруару да ће отпустити 2.700 радника широм свијета. 700 радних мјеста у Њемачкој, из фабрике Гутерслох, биће премјештено у пољску фабрику.
„Према тренутном статусу планирања, а због трошкова [...] морамо да премјестимо дијелове производње за машине за прање веша Гутерслох, као и дијелове за производњу у фабрику Миеле у Ксаверову, у Пољској“, кажу из компаније.

Мицхелин

Француски произвођач гума Мицхелин иде корак даље и затвара неколико фабрика у Њемачкој. Погођено је 1.500 запослених. Камионске гуме ће се производити само у Карлсруеу, Триру и Хомбургу до краја 2025. године. Мицхелин је као разлоге навео повећане трошкове енергије и „буџетске гуме из земаља са ниским платама“. Њемачка је једноставно прескупа за произвођача гума. Контакт центар за кориснике ће такође бити премјештен из Карлсруеа у Пољску.

Виессманн

Породична фирма Хессиан Виессманн завршила је продају свог одјељења за климатизацију и профитабилне топлотне пумпе америчкој групи Царриер Глобал у јануару. Произвођач дијелова за гријање је 2022. године уложио 200 милиона евра у своју фабрику у Пољској. У пољској Легници биће отворено 3.000 радних мјеста. Тадашњи пољски премијер Матеуш Моравјецки написао је на на Твитеру: „Не тако давно Пољаци су одлазили ​​у Њемачку да беру шпаргле. Данас њемачке технолошке инвестиције стижу у Пољску".

Цонтинентал

Док се у Њемачкој гаси 2.700 радних мјеста, Дак група Цонтинентал планира нову фабрику у Мексику. Компанија са сједиштем у Хановеру улаже преко 84 милиона у нову локацију. У мексичкој држави биће отворено 200 нових радних мјеста.

(Блиц)