Шта је узрок екстремних временских прилика у 2024. години? :: Semberija INFO ::

 

Шта је узрок екстремних временских прилика у 2024. години?


Климатске промјене вјеројатно потичу пораст екстремних временских дешавања широм планете. То би могао бити забрињавајући знак за оно што долази.

Поплаве и валови врућине широм Африке, поплаве у јужном Бразилу, суша у Амазонији и екстремне врућине у цијелој Азији, укључујући Индију: вијести су ове године пуне алармантних прича о временским непогодама, и то с добрим разлогом.

До сада је 2024. била посебно лоша када је ријеч о екстремним временским увјетима, са сушама, екстремним врућинама и поплавама које су узроковале озбиљну штету по здравље и егзистенцију, наводи Свјетска метеоролошка организација (WМО).

“Готово свака регија у свијету се суочила са екстремним временским и климатским догађајима различите природе”, рекао је за ДW стручњак за климу WМО-а Алваро Силва.

И док се сваки појединачни екстремни временски догађај не може приписати климатским промјенама, они постају све вјеројатнији и све су интензивнији због емисија стакленичких плинова које настају изгарањем угљена, нафте и плина.

Прошле је године на сјеверној хемисфери је забиљежено најтоплије љето у протеклих 2000 година, а глобално је 2024. на путу да буде још топлија.

Која је веза између климатских промјена и времена?

Климатске промјене повећавају испаравање и узрокују више водене паре у атмосферу. То узрокује интензивније падавине и поплаве у неким подручјима, те екстремније суше у другима. Топлије температуре оцеана интензивирају климатске обрасце, док више укупне температуре доводе до чешћих валова врућине.

То има разарајуће посљедице у глобалним временским обрасцима, што резултира различитим ефектима широм планета.

Готово 1,5 милиона људи је расељено, што је наводно највећи случај климатске миграције у Бразилу
“Није само учесталост и интензитет оно о чему се обично чује, већ и промјене у тајмингу и трајању ових екстрема”, рекао је Алваро.

“Више не знамо што је нормално у клими, јер видимо све већи тренд екстремних догађаја“, каже он.

Који су екстремни временски услови узроковани климатским промјенама, а који нису?

Утицај климатских промјена видљив је када се проматрају дугорочни временски трендови, али одређивање њихове улоге у специфичним временским појавама постало је могуће тек недавно.

ДW је анализирао три велика временске појаве ове године како би видио јесу ли климатске промјене одлучујући фактор.

Постоји ли веза између климатских промјена и врућина у Индији?

У априлу и у мају, Индија је, скупа с многим дијеловима Азије, била погођена екстремним врућинама.

У дијеловима Индије забиљежена је температура од 47 степене целзијуса, што је довело до смрти и ширења сиромаштва. Екстремне врућине су чак довеле у питање одазив бирача на индијским изборима.

Неколико политичара, дужносника задужених за проведбу избора и водитеља кампања наводно се разбољело због врућине, укључујући федералног министра путева који се срушио на бини.

“Више од 900 милиона гласача треба изаћи на отворено и чекати у реду… сате и сате под сунцем”, рекла је Леена Риккила Таманг, азијска директорица ИДЕА-е, продемократске невладине организације са сједиштем у Шведској.  "Видимо јасан пад одазива бирача у успоредби с изборима 2019. године", каже она.

Топлински вал био је 45 пута вјеројатнији због климатских промјена и био је за 0,85 степени целзијуса топлији него што би иначе био, наводи Wорлд Wеатхер Аттрибутион (WWА).  WWА је иницијатива научника који истражују јесу ли и у којој мјери климатске промјене узроковане људским дјеловањем играле улогу у недавним екстремним временским појавама.

Индија: У реду за изборе на екстремним врућинама

“Апсолутно нема сумње да ће све док настављамо сагоријевати фосилна горива и, према томе, повећавати концентрацију стакленичких плинова у атмосфери, ови топлински валови постајати све чешћи, озбиљнији и дужег трајања”, каже за ДW, Фриедерике Отто, шеф WWА.

Штете узроковане екстремним временским условима зависе о рањивости становништва. Чак и наизглед мали пораст од 0,85 степени целзијуса може узроковати велику штету.

“У земљама попут Индије и другим дијеловима јужне Азије гдје пуно људи ради на отвореном, много су изложенији и рањивији чак и на релативно мале промјене екстремне врућине”, рекао је Отто.

Јесу ли климатске промјене играле улогу у поплавама у Бразилу?

Више од 100 људи погинуло је у разорним поплавама у јужној бразилској држави Рио Гранде до Сул, док је настала штета у милијардама долара.

Готово 1,5 милиона људи је расељено, што је наводно највећи случај климатске миграције у земљи. Државна влада чак разматра премјештање цијелих градова како би избјегла будуће катастрофе.

Неки научници су већ указали на ефекте климатских промјена, попут сталног загријавања узрокованог Ел Нином, како би објаснили поплаве. Рањивост такође игра врло значајну улогу у штети узрокованој поплавама, а неки инжењери указују на недовољну припремљеност и проблеме с инфраструктуром.

Једна студија, коју је објавила француска група Лаборатоире дес Сциенцес ду Цлимат ет де л'Енвироннемент, је закључила да се обилне падавине које су довеле до поплава углавном могу приписати климатским промјенама које су узроковали људи.

WWА тренутно ради на властитој студији, али Отто каже да су претходне поплаве у земљи биле јасно повезане с климатским промјенама.

Јесу ли климатске промјене погоршале недавне торнаде у САД-у?

Сједињене Државе ове су године биле суочене са великим бројем торнада.

Током четири дана више од 100 торнада погодило је средњи запад и Велике низине, "проузроковавши значајну штету и губитак живота", навели су званичници.

Сједињене Државе ове су године биле суочене са великим бројем торнада. Национална метеоролошка служба у Омахи, Небраска, забиљежила је рекорд издавањем 48 упозорења на торнадо у једном дану.

Али узроке торнада невјеројатно је тешко утврдити због њихове малог опсега. Студије атрибуције климатских промјена најбоље функционирају на догађајима великих размјера, као што су екстремне врућине, екстремне хладноће и суше.

С изузетком тропских циклона у сјеверном Атлантику, климатске промјене нису повезане с повећањем брзине вјетра, особито изнад копна, каже Отто.

“С обзиром на то да не видимо промјене у другим врстама брзина вјетра или другим врстама олуја, не бих очекивао велику промјену, али то би могло бити сасвим другачије за торнада јер су они другачији феномен“, каже Отто.

У суштини, научници не могу рећи какву су улогу одиграле климатске промјене или јесу ли уопште.

Зар се екстремно вријеме не догађа увијек?

Историја је препуна примјера екстремних временских прилика, чак и прије него што су се зупчаници индустријске револуције почели окретати и људи почели озбиљно сагоријевати фосилна горива одговорна за климатске промјене. Такви су догађаји природни феномен, но климатске промјене врло су их јасно учиниле далеко вјеројатнијим и далеко деструктивнијим, кажу стручњаци.

Прије 1990-их пријављено је годишње око 70 до 150 временских непогода и опасности повезаних с водом. Од 2000. године годишње се биљежи више од 300 екстремних догађаја. Чак и уз недовољно извјештавање у прошлости, “разлика је неупитна”, каже Силва из WМО-А за ДW.

(Независне)