Шта спаковати у Путну апотеку? :: Semberija INFO ::

 

Шта спаковати у Путну апотеку?


Било да путујете сами, у друштву одраслих или најмлађих, од кључног је значаја да одмор проведете безбрижно, на плажи или у шетњи, а не у соби. И најљепше путовање може представљати стрес за организам, усљед промјене климе, надморске висине, временске зоне или врсте воде и хране, сугеришу стручњаци из Института за здравље и сигурност хране Зеница. 

Прије него што спакујете своју путну апотеку, неопходно је да провјерите, уколико редовно пијете лијекове - имате ли их довољно на залихи? Је ли неким лијековима у већ истекао рок трајања? Уколико путујете у иностранство, провјерите царинска и законска правила држава кроз које путујете и државе у коју путујете, када су у питању лијекови, њихов транспорт, те који су потребни ,,папири" који требају да буду уз лијекове, те сазнајте локацију амбуланте хитне медицинске помоћи и апотеке у мјесту гдје ћете боравити. 

- Носите ли у својој путној апотеци више врста разних лијекова, провјерите упуте произвођача о њиховом чувању и температури стајања. Неки су лијекови више осјетљиви на свјетлост, температуру и влагу, те се препоручује да се носе у кутијама заштићеним од свјетлости и влаге, на температури до 25 степени Целзијусових. Ако носите лијекове или неке антисеруме који се морају чувати на ниским температурама (у хладњаку), свакако за њих осигурајте мјесто у торби-хладњаку, за њих прописаним условима. Такође, чувајте лијекове у оригиналној амбалажи, како бисте знали рок трајања. Не препоручује се узимање лијека послије датума истека рока трајања одштампаног на амбалажи, јер се његова својства могу промијенити, а ефикасност смањити.

Путна апотека углавном је истог садржаја као ормарић за прву помоћ, с тим да се садржај прилагођава и проширује зависно о доби и здравственом стању путника, па и врсти. 

Здравим путницима најчешће се савјетује да им љетна путна апотека садржи прибор за прву помоћ (све оно што је потребно за збрињавање мањих озљеда и рана - дезинфицијенс, тј. антисептик за чишћење рана, стерилне газе и компресе, завоје и фластере, те маказице и пинцету), топломјер, лијек против мучнине на путовању, те лијекови против болова и за снижавање повишене тјелесне температуре (таблете за одрасле и сируп за дјецу). 

Дехидрација, алергије, прехладе...

Потребни су и лијекови/прашак са електролитима за приправу раствора против дехидрације – дијареја и повраћање код путника честа је љетна тегоба. Иако наоко безазлени љети могу бити опасни због повећаног губитка течности и електролита, па постоји повећана опасност од дехидрације, грчева и поремећаја рада срца, пробиотици – за обнављање цријевне флоре након пролива, лијекови/додаци за регулисање затвора (чај, чепићи), лијекови против алергија - антихистаминска маст, крема, гел (средства за ублажавање сврбежа, осјећаја печења, бола и црвенила коже након убода инсеката), те капи за нос и пастиле за грло (љети су честе прехладе, па је пожељно да вам се при руци нађу капи за смањење отока слузнице носа, те пастиле које ће послужити за дезинфекцију уста и ублажавање болова у грлу). 

Стручњаци савјетују и да при руци имате средства за заштиту од инсеката, било да путујете на море, у планине или само шетате на отвореном, мислите о заштити од сунца, чак и кад је облачно. Приликом излагања сунчевим зрацима обавезно је, посебно за дјецу, користити средства са највећим заштитиним фактором (50) које је потребно нанијети у довољно дебелом слоју минимално 30 минута прије изласка из куће, уз понављање свака два до три сата те након сваког купања. Понесите здравствене књижице и ако болујете од неке болести, најважнију медицинску документацију.

ИНЗ