Априлски снијег не би требао узроковати веће штете, када се очекује стабилизација? :: Semberija INFO ::

 

Априлски снијег не би требао узроковати веће штете, када се очекује стабилизација?


Foto: Edib Balić
Извор: Агроклуб

За квалитетну сјетву прољетних усјева и равномјерно клијање и ницање добро ће доћи веће количине падавина.

Нестабилно вријеме са кишом и снијегом преовладаваће до краја седмице. Температура ваздуха ће бити испод просјека за ово доба године, а у вишим подручјима извјестан је и мраз.

Минималне температуре ваздуха варират ће између 0°Ц и 6°Ц у Босни, на југу Херцеговине до 10°Ц. Највише дневне у Босни између 2°Ц и 8°Ц, на југу земље до 15°Ц. Минималне очекиване температуре у претпланинским подручјима око - 4°Ц.

Снијег не би требао изазвати већу штету на пољопривредним усјевима и засадима. Међутим, проблем би могао створити мраз. Ипак, с обзиром на непредвидивост када је ријеч о временском колебању, процјене евентуалних штета знат ће се тек када се стабилизује вријеме. 

У понедјељак, 22. априла у централним подручјима земље задржаће се нестабилно вријеме са кишом, а од уторака, 23. априла, према расположивим синоптичким материјалима прогнозира се стабилизација временских прилика. У јутарњим сатима у вишим подручјима могућ је и даље слаб мраз, а максималне дневне температуре ће бити у порасту.

Инсекти и болести у усјевима и насадима

Топло вријеме током протекле седмице одговарало је за интензивнију појаву инсеката. У засадима јабука присутне су одрасле јединки црвене воћне гриње и положена јаја ове штеточине, а у засадима шљива регистровани су улови одраслих јединки жуте и црне шљивине осе. Код крушке примијећена је љетна генерација крушкине бухе.

Код ратарских култура у усјевима озиме пшенице утврђено је присуство симптома сиве пјегавости листа пшенице, пепелнице жита, лисне рђе пшенице и жуте рђе пшенице и мрежасте пјегавости јечма.

У усјевима шећерне репе, који се налазе у различитим фазама клијања и ницања, када су осјетљиви на напад штеточина уочено је присуство имага обичне репине пипе и сиве кукурузне пипе.

Влага земљишта

Температуре обрадивог земљишта у сјетвеном слоју су достигле вриједности које су повољне за сјетву главних прољетних ратарских усјева кукуруза, сунцокрета и соје чији су оптимални сјетвени рокови почели.

Током прошле седмице није било падавина. У већини производних подручја у дубљим слојевима земљишта има зимске резерве влаге, док је у површинском сјетвеном слоју земљишта знатно мање влаге. За квалитетну сјетву прољетних усјева и равномјерно клијање и ницање добро ће доћи веће количине падавина.