БОКС: ПОЧИЊЕ РЕГИОНАЛНА ЛИГА БАЛКАНА :: Semberija INFO ::

 

БОКС: ПОЧИЊЕ РЕГИОНАЛНА ЛИГА БАЛКАНА


Усмјерени на заједничку промоцију и афирмацију бокса на регионалном и међународном нивоу, истичући његов спортски, али и шири друштвени, едукативни и привредни значај, Боксерски савези држава насталих распадом Југославије покренули су иницијативу о формирању регионалне лиге у олимпијском боксу.

Први заједнички састанак одржан је у Сомбору 15. јануара 2021. године на којем су присуствовали предсједници боксерских савеза: Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе и Сјеверне Македоније. На састанку су дефинисане основне пропозиције такмичења неопходне за почетак рада регионалне лиге у боксу.

Предсједници боксерских савеза шест земаља насталих распадом Југославије су  19. фебруара 2021. године у Београду присуствовали церемонији потписивања Декларације о покретању Регионалне лиге у боксу. Церемонији је присуствовао и предсједник Свјетске боксерске федерације (АИБА) Умар Кремлев.

Један од циљева Регионалне лиге је повратак регионалних клубова који имају дугу традицију, а који су изњедрили европске, свјетске и олимпијске прваке, као што су Жељезничар, Сарајево, Раднички, Партизан, Црвена звезда, Пула, Динамо из Загреба. Кроз формирање Регионалне боксерске лиге циљ је допринијети подизању квалитета клупског бокса и промоцији бокса на регионалном нивоу, прије свега кроз лансирање Гранд При турнира, чији ће циљ бити, између осталог интегрисање постојећих турнира у склопу јединственог, заједничког бренда. 

Босну и Херцеговину ће у Регионалној лиги представљати боксери Боксерског клуба „Радник“ - шампиони Премијер лиге БиХ у боксу.



- Не враћамо се у назад. Ми смо велики клуб који је давно помјерио историју бијељнског спорта. Наши спортисти су обишли свијет и највеће спортске манифестације. Онај ко се налази у дефилеју спортиста док гори Олимпијски пламен и поздравља те аплаузом 150000 људи са трибина и терена зна шта значи бити врхунски спортиста. Вољели би да и други спортисти из Бијељине, Републике Српске и Босне и Херцеговине то исто доживе, јер се то не може ријечима описати,“ поручују из БК „Радник“.

Иако још увијек није званично потврђен тачан датум почетка овог такмичења, предсједник Боксерског савеза БиХ Енес Пештек већ је раније истакао очекивање да би лига требала почети до краја априла.

Мечеве Регионалне боксерске лиге преносиће ТВ Арена спорт.