ЗАШТО ЈЕ МУНДИЈАЛ У КАТАРУ КОНТРОВЕРЗАН :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТО ЈЕ МУНДИЈАЛ У КАТАРУ КОНТРОВЕРЗАН


Foto
Жријеб за овогодишње Свјетско првенство у фудбалу - у блискоисточној земљи Катару - одржан је 1. априла.
То је до сада најконтроверзније Свјетско првенство, које поставља разна питања.

На који начин је Катар стекао права да постане домаћин, како се ова земља опходи према радницима који граде стадионе и да ли је то уопште погодна локација за једну такву манифестацију, пише ББЦ на српском.

Опхођење према страним радницима

Катар за Свјетско првенство у фудбалу гради седам стадиона, нови аеродром, нови метро и нове путеве.
Финале ће се играти на стадиону на ком ће се одржати и девет других утакмица, а који заузима централно мјесто у новом граду.

Али држава се нашла на мети критика због опхођења према 30.000 мигрантских радника који раде на овим пројектима.

Амнести интернешенел, организација за заштиту људских права, оптужила је Катар да се служи принудним радом.

Она је саопштила да радници живе у лошим условима, плаћају високе накнаде за запошљавање и да им се не исплаћују наднице и одузимају им се пасоши.

Од 2017. Влада је увела мјере заштите мигрантских радника од рада на претјераној врућини, ограничила им је радне сате и побољшала животне услове у радничким камповима.

Међутим, Хјуман рајтс воч је у извјештају из 2021. саопштио да су страни радници и даље изложени "казненим и илегалним смањењима плате", као и "мјесецима неплаћених надница за дуге сате мукотрпног рада".
Амнести интернешенел такође каже да упркос укидању система "кафале" - или спонзорства - који мигрантским радницима забрањује да напусте посао без одобрења послодавца, на запослене се и даље врши велики притисак.

Владин портпарол рекао је за ББЦ: "Остварен је значајан напредак у обезбјеђивању ефикасног спровођења реформи."

Он је додао да ће број компанија које крше прописе "наставити да опада како се буде усталило спровођење уведених мјера".

Колико је радника страдало?

У фебруару 2021, Гардијан је објавио да је, откако је Катар добио организацију Свјетског првенства, у земљи погинуло 6.500 радника миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.
Смрти, које су објелоданиле власти пет азијских земаља, нису биле категорисане према професији, локацији или радовима.

ФерСквер, група која се бори за права радника, саопштила је да је вјероватно да су многи од погинулих радника радили на инфраструктурним пројектима за Свјетско првенство.
Влада Катара тврди да је та цифра преувеличана, зато што обухвата хиљаде странаца умрлих након што су живјели и радили тамо више година.

Она каже да су многи од њих радили на пословима који немају везе са грађевинском индустријом.
Катарске власти тврде да је између 2014. и 2020. умрло 37 радника који граде стадионе за Свјетско првенство.
Власти тврде да 34 радника "нису умрла на послу".
Међународна радничка организација тврди да Катар није урачунао изненадне и неочекиване смрти међу радницима.

Она објашњава да ту спадају фатални срчани удари и респираторне сметње које су изазвали топлотни удари забиљежени као "природни узроци смрти" умјесто "настали на раду".

Међународна организација рада сакупила је властите бројеве смрти из државних болница и на основу интервенција хитне помоћи у Катару, покривши жртве свих пројеката повезаних са Свјетским првенством.
Она каже да је погинуло 50 радника, а више од 500 других је тешко повријеђено у Катару само 2021. године, док је још 37.600 претрпјело благе до умјерене повреде.

Главни узроци ових смрти и повреда су падови са висина, саобраћајне несреће и падови предмета.

Како је Катар добио организацију Мундијала?

Катар 2022. био је контроверзан од првог тренутка кад га је 2010. године најавило водеће тијело свјетског фудбала - ФИФА.

Као веома мала (али изузетно богата) држава са оскудном фудбалском историјом и без успјешне квалификације на Свјетско првенство, за многе је био шок кад је Катар побиједио конкуренцију у виду земаља као што су САД, Аустралија, Јужна Кореја и Јапан.

Одлука је довела до оптужби да су званичници ФИФА подмићени да додијеле СП Катару, мада независна истрага коју је свјетска кућа фудбала касније наручила није пронашла чврсте доказе за то.
Представници Катара негирају оптужбе да је купио гласове делегата, али је истрага француских власти о корупцији још у току, а 2020. амерички савез оптужио је тројицу званичника ФИФА да су били потплаћени.

Зашто се Свјетско првенство у Катару одржава у зиму?

Свјетско првенство у фудбалу обично се одржава у јуну и јулу, али просјечне температуре у Катару у то доба године износе око 41 степен Целзијуса, а могу да достигну и 50 степени - што је претопло да би се безбједно боравило напољу, а камоли играо фудбал најмање 90 минута.

Током процеса кандидатуре, Катар је обећао напредну расхладну технологију за стадионе, терене за тренинг и зоне за навијаче.

Ова технологија требало је да спусти температуру на 23 степена Целзијуса.
Међутим, ФИФА је 2015. године донијела одлуку да се турнир ипак одржи у зиму.

Свјетско првенство ће почети 21. новембра, а финале ће бити одржано 18. децембра.

То значи да ће се одиграти усред - и омести - клупске фудбалске сезоне многих земаља.
У енглеској Премијер лиги, на примјер, неће бити одиграна ниједна утакмица између 13. новембра и 26. децембра.

Да би надокнадила избуљено вријеме, сезона 2022/2023. започеће недјељу дана раније него што је уобичајено и завршити се недјељу дана касније.

(Танјуг)