РАДНИЦИ У ХРВАТСКОЈ ЖЕЛЕ ДА ИМ ГАЗДЕ УВЕДУ ФЛЕКСИБИЛНО РАДНО ВРИЈЕМЕ ЗБОГ МУНДИЈАЛА :: Semberija INFO ::

 

РАДНИЦИ У ХРВАТСКОЈ ЖЕЛЕ ДА ИМ ГАЗДЕ УВЕДУ ФЛЕКСИБИЛНО РАДНО ВРИЈЕМЕ ЗБОГ МУНДИЈАЛА


Већина запослених у Хрватској, 80-так посто, сматра да би им послодавци у идућих мјесец дана током Свјетског фудбалског првенства у Катру требали омогућити флексибилније радно вријеме, а дио њих утакмице ће пратити на радном мјесту, резултати су истраживања портала Посао.хр.

"Флексибилније радно вријеме у идућих мјесец дана прижељкује чак 81,4 одсто запосленика. Међу учесницима истраживања 36 офсто њих истиче аргумент да је Мундијал јединствен догађај, а 45,4 одсто сматра да се унаточ флексибилнијем радном времену због утакмица посао мора одрадити. Остали пак сматрају да такви догађаји не би смјели ометати посао", казала је Инес Бокан, водитељ портала Посао.хр о објављеним резултатима истраживања, преноси Хина.

Истраживање је показало да чак 45 одсто запосленика у Хрватској намјерава пратити Свјетско првенство.
Аутори истраживања очекују да ће у идућих мјесец дана порасти кориштење слободних дана и годишњих одмора.

"Неки су навијачи током протеклих првенстава због праћења утакмица узимали чак и лажна боловања. Готово осам одсто запосленика узимаће слободне дане како би могли пратити утакмице хрватске и других занимљивих им репрезентација, а за годишњим ће одмором због Свјетског првенства посегнути 4,6 одсто испитаника", казала је Бокан.

Да су послодавци у Хрватској толерантни када је фудбал у питању, потврђује и податак да 30 одсто радника сматра како би послодавци имали разумијевања за њихово кашњење на посао због славља након утакмице претходне вечери.

Осим тога, у свакој се четвртој фирми организовано је заједничко гледање утакмице за радника након радног времена, а 20,5 одсто запослених људи утакмице ће гледати у друштву неколико колега.

(Независне)