Рапсодија Хрвата против Канаде, али још нису сигурни :: Semberija INFO ::

 

Рапсодија Хрвата против Канаде, али још нису сигурни


Фото - Танјуг / АП
Фудбалска репрезентација Хрватске стигла је до прве побједе на Свјетском првенству у Катару.

"Ватрени“ су након ремија са Мароком (0:0) данас у другој рунди групе Ф у феноменалној утакмици савладали селекцију Канаде са 4:1 и тако повећали шансе да се нађу у осмини финала.

То ће успјети уколико остану непоражени у утакмици трећег кола против Белгије, која је данас шокантно поражена од Марока (0:2). У случају пораза, Хрватска ће вјероватно паковати кофере. Тада би их једино могла спасити Канада да направи изненађење и слави убједљиво против Марока, који ће са бодом бити сигуран путник у нокаут фазу. Канада је остала без шанси, док Белгија мора савладати Хрватску уколико не жели пријевремено кући.

Почетак меча био је шокантан за Хрватску. Играла се 2. минута када су Канађани одиграли феноменалну акцију коју је завршио фудбалер Бајерна и највећа звијезда овог тима Алфонсо Дејвис. Он је сјајно пратио акцију и главом послао лопту у небрањени дио мреже Ливаковића.

Овај погодак у потпуности је отворио утакмицу. Канада је наставила са својим стилом игре с којим су одушевили све у првом колу против Белгије, када их је издала само срећа. Дејвис је на почетку био ноћна мора за пулене Златка Далића који нису имали рјешења за брзоногог фудбалера.

С друге стране, Хрватима је дуго требало да се опораве од почетног шока. Јесу имали већи посјед, али не и неких изразитих прилика. У 21. минути Марко Ливаја је закаснио на један убачај Ковачића. Милан Борјан је само у 7. минути имао једну интервенцију при покушају Крамарића. У 26.минути мрежа Борјана се затресла, али је Андреј Крамарић био у недозвољеној позицији. Од тада су Хрвати заиграли много одлучније и били бољи ривал.

У 35. минути највећа шанса за Хрватску. Ковачић је идеално упослио Ливају чији ударац сјајно брани голман Звезде. Само минут касније Хрватска је поравнала. Перишић је био асистент, а мрежу је искоса са стране погодио Андреј Крамарић који је матирао Борјана. Хрватска ту није стала, већ је стигла до преокрета до одласка на одмор.

Јурановић је сјајно истрчао, па упослио Марка Ливају који је резантним ударцем са врха казненог простора погодио за велики преокрет и водство од 2:1. И у судијској надокнади Хрватска је била опасна, али Канађани који су у тим тренуцима били погубљени успјели су на полувријеме отићи на голом заостатка.

У наставку је прва запријетила Канада. Осорио је упутио сјајан ударац са неких 20-так метара, али лопта је прохујала поред гола. У 54. минути Борјан је на маестралан начин зауставио Крмарића. Била је то велика шанса за 3:1, но голман Канаде је показао класу. Само минут касније умало казна. Дејвид је опробао ударац, али Ливаковић је одбранио избацивши лопту у корнер.

 У 70. минути питање побједника је рјешено. Хрвати су одиграли још једну врхунску акцију. Перишић је поново био асистент, а Крамарић је имао сјајну реализацију и погодио за великих 3:1. До краја Канада није имала снага да се врати у меч. Хрватска је у 78. минути могла до 4:1, али је Борјан поново изашао као побједник, овај пут против Брозовића који је пропустио велику шансу. Тачку на и ставио је Ловро Мајер у судијској надокнади након што га је несебично упослио Оршић. 

Ситуација у овој групи је сада крајње неизвјесна, јер је само Канада без шанси. Хрватска (4:1) и Мароко (гол разлика 2:0) имају по 4 бода, Белгија на конту има 3 бода (2:2), док је Канада без бодова (1:4). У посљедњем колу се састају: Хрватска – Белгија и Мароко – Канада.


Независне новине